Metalcilerin sözleşme maratonu başladı: Yüzde 119 zam isteniyor

140 bin metal işçisini kapsayan toplu sözleşme maratonu başladı. Dün yapılan Türk Metal - MESS 2023- 2025 dönemi grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin ilk toplantısında aralarında yüzde 119,05 oranında zam talebinin olduğu 15 idari madde, sendikanın talep ettiği şekilde kabul edildi.

Ekonomi 27 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
MESS görüşmeleri ile ilgili Türk Metal Sendikası işverene verdiği taslakta işçilerin ücretlerine yüzde 119,05 oranında zam istedi.

Türk -İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan 2023-025 dönemi grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin ilk toplantısı dün yapıldı. Türk Metal’de yapılan açıklamada, İstanbul’daki MESS merkez ofisinde yapılan toplantıda 15 idari madde Türk Metal sendikasının teklif ettiği haliyle kabul edildiği belirtildi.
140 bin metal işçisini kapsayan sözleşme için bir sonraki toplantının 10 Ekim Salı günü saat 10:30 da, MESS Genel Merkez ofisinde yapılmasına karar verildi. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak Türk Metal Sendikası ile MESS arasında başlayan grup toplu iş sözleşme görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, sözleşmenin adına yaraşır bir sözleşme olacağını belirtti. Kavlak, “İşçilerle yapılan anketlerle hazırlanan bu sözleşme Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye işçi sınıfı için Cumhuriyet sözleşmesi olacak” dedi.

Ürünleri aya, cüzdanı yaya: ABD'li şirket 63 gündür grevde olan 220 işçiyi unuttuÜrünleri aya, cüzdanı yaya: ABD’li şirket 63 gündür grevde olan 220 işçiyi unuttu

 

Başta metal işçileri olmak üzere Türkiye’de toplu sözleşme kapsamında olan tüm işçileri ilgilendiren MESS görüşmeleri ile ilgili Türk Metal Sendikası işverene verdiği taslakta işçilerin ücretlerine yüzde 119,05 oranında zam istedi. Taslakta ilk olarak, saatlik ücreti 65 TL’nin altında olan işçilerin saat ücretlerinin 65 TL’ye çekilmesi talep edildi. Daha sonra, tüm saat ücretlerine, sözleşmenin ilk altı aylık dönemi için yüzde 80 zam talep etti. 20 yılla sınırlı olmak üzere, her kıdem yılı için ücretlerde 3 TL artış istendi. Bu taleplere ek olarak sosyal haklarda ilk yıl için yüzde 150 artış talep edildi.
Bu taleplere ek olarak 31 Ağustos 2023 tarihinden yeni sözleşmenin imza tarihine kadar geçecek sürede, avans niteliğinde olmak üzere her ay ücretlerle birlikte 5 bin lira ödenmesi istendi. Sözleşmenin ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylık dilimlerinde ise 6 aylık enflasyon artı 5 puan oranında zam yapılması talep edildi. Sosyal haklarda ise ikinci yıl için, 31 Ağustos 2024 tarihinde açıklanan yıllık enflasyon oranına ek olarak 10 puan daha artış istendi.

ABD’de otomotiv üretimini kilitleyecek grevABD’de otomotiv üretimini kilitleyecek grev

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.