Metalde işverenin yüzde 73 zam teklifi de reddedildi, grev kapıda

Grev kararı alınan metal sektöründe işveren sendikası MESS'in yüzde 73'e denk gelen zam teklifine Türk Metal ve Birleşik Metal'den olumsuz yanıt geldi. Böyle giderse 19 Ocak'ta 150 bin işçi greve gidecek.

Ekonomi 13 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Metal sektöründe bugün yapılan işçi ve işveren sendikalarının toplantısında da sonuç alınamadı.

Metal sektöründe çalışan işçileri temsil eden sendikalar konumundaki Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş sendikaları ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık sürüyor. Türk Metal ve Birleşik Metal-İş, MESS’in bugünkü son teklifini de kabul etmediklerini duyurdu. Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“MESS’in daveti üzerine bugün merkez ofislerinde gerçekleşen toplantıda işveren tarafı 1 Eylül 2023’ten geçerli olmak üzere ilk 6 ay için saat ücretlerine önce yüzde 32, yüzdelik zam uygulandıktan sonra saat ücretlerine seyyanen 20,5 TL, daha sonra ise 10 yıllık kıdemle sınırlı olmak üzere yine saat ücretlerine her kıdem yılı için 1,5 TL zam yapılmasını teklif etmiştir. MESS’in teklif ettiği bu zam paketinin ortalama ücrete toplam getirisi yüzde 73 oranındadır. MESS ayrıca sosyal yardımlara 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık yüzde 90 oranında zam teklif etmiştir. Sonraki altı aylar için ücretlere, ilgili altı ayın enflasyonu oranında, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklifini yinelemiştir. Ayrıca MESS, sözleşmenin 3 yıllık olması, tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasının kaldırılması, ikramiyelerin işe gelinemeyen günler için kesilmesi başta olmak üzere, kazanılmış haklarımızı geriye götürecek tekliflerini ise masada tutmaya devam etmiştir. Heyetimiz yapılan teklifleri kabul etmeyerek görüşmeyi sonlandırmıştır.”

Birleşik Metal-İş’ten yapılan açıklamada da “MESS’ten işçilerin kabul edeceği yeni teklif beklediğimizi, aksi taktirde 19 Ocak’ta başlayacak grevlerimizi en güçlü biçimde hayata geçireceğimizi belirttik” denildi.

MESS: Tüm şartları zorladık

MESS, ilk 6 aylık ücret artışı için üyeleriyle birlikte tüm şartları zorlayarak teklifi yüzde 73’e yükselttiklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Bugün işçi sendikaları ile yaptığımız görüşmede, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olan ilk 6 ay için ortalama yüzde 73 oranında, içerisinde kıdem zammı da bulunan bir artış teklif ettik. Bu artış rakamı sadece 6 ay içindir. Bir an önce anlaşmaya varmak amacıyla tüm koşulları zorlayarak verdiğimiz bu dördüncü teklifimiz ile birlikte, beklenen ikinci 6 aylık enflasyonu da içerecek şekilde, MESS işçisinin 1 yıllık toplam gelir artışı Mart 2024 itibarıyla yüzde 125 seviyelerini geçiyor. Anlaşma olması durumunda, MESS işçisi ocak ayında geriye dönük olarak yaklaşık brüt 70.000 TL maaş farkı alacak, Ocak 2024 maaşı ile birlikte alınacak toplam ödeme ise yaklaşık brüt 110.000 TL seviyesine ulaşacak.”

150 bin metal işçisi greve hazırlanıyor150 bin metal işçisi greve hazırlanıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.