Uzun bayram tatili de otomotive hız kestiremedi

Uzun bayram tatiline rağmen haziranda satışlar geçen yılın aynı dönemine arttı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı haziran ayında da yüzde 37,5 artışla 110 bin 861 adede ulaştı.

Ekonomi 5 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türkiye'de Peugeot, Citroen ve Opel markalarının satışını yapan Stellantis grubu da Haydarpaşa gümrüğünde teslimat için 1000 metrekarelik bir alan kiraladı. Gemilerden indirilen araçlar lojistik sıkıntısı nedeniyle bayilere gönderilmeden burada müşteriye teslim ediliyor.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı haziranda uzun Kurban Bayramı tatiline rağmen rekor kırdı. Yılın başından bu yana araç arzının artmasıyla tarihi zirveye çıkan otomobil ve hafif ticari araç pazarı haziran ayında da yüzde 37,5 artışla 110 bin 861 adede ulaşarak yine rekor kırdı.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından yayımlanan verilere göre yılın ilk altı ayında satışlar yüzde 55,3 artışla 555 bin 867 adet oldu. Mayıs sonundaki seçimler öncesinde kurun ve fiyatların seçimlerden sonra hızla yükseleceği kaygıları talebi öne çekerken, nispeten gevşek finansman koşulları da talebe destek oldu.
Yabancı bir markalar grubunun adının açıklanmasını istemeyen İstanbul bayiinin yetkilisi eskiden bir yılda ithal edilen araç sayısını artık neredeyse bir ayda satar hale geldiklerini belirterek, “Bu da müşteriye teslimde sıkıntılara neden oluyor. Lojistik büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Yatırım aracı haline gelen otomobile mayıs ayı da satış rekoru getirdiYatırım aracı haline gelen otomobile mayıs ayı da satış rekoru getirdi

Limanda teslimat için alan kiralandı

Bu arada Türkiye’de Peugeot, Citroen ve Opel markalarının satışını yapan Stellantis grubu da Haydarpaşa gümrüğünde teslimat için 1000 metrekarelik bir alan kiraladı. Gemilerden indirilen araçlar lojistik sıkıntısı nedeniyle bayilere gönderilmeden burada müşteriye teslim ediliyor. Müşteriler için konforlu bir bekleme salonunun bulunduğu alanın özellikle araçlarını Kurban Bayram tatili öncesi teslim almak isteyen müşteriler tarafından ilgiyle karşılandığı görüldü.

İkinci el araçta 6 ay 6 bin kilometre şartına uymayan bayilere 35,1 milyon TL cezaİkinci el araçta 6 ay 6 bin kilometre şartına uymayan bayilere 35,1 milyon TL ceza

Satışlar arttı

Dövizin seçimlerden sonra yüzde 20’nin üzerinde değer kazanmasına rağmen talep gücünü korudu. Aynı zamanda araç bulunabilirlik sorununun azalması ve geçmiş aylarda alınan siparişlerin teslim edilmesi de satış rakamlarını artırdı.
Yılın başından bu yana tarihin en yüksek aylık satışlarının görüldüğü otomobil ve hafif ticari araç pazarı haziran ayında da rekor satış rakamına ulaştı. Haziran itibarıyla yıllık toplam satışları yaklaşık 981bin ile 2016 yılında görülen satışların sadece 2 bin adet altında kaldı. Otomobil ve hafif ticari araç kırılımına bakıldığında otomobil satışları haziranda yüzde 40,1 artışla 89 bin 833 adet, hafif ticari araç ise yüzde 27,3 artarak 21 bin 28 adet oldu..

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.