İnanmayacaksınız ama otomobil fiyatları aralıkta yüzde 2.1 ucuzlamış

Stoklarını bitirmek isteyen otomobil bayilerinin yaptığı kampanyaların etkisiyle aralık ayında satışlar artarken otomobil fiyatlarında düşüş sürüyor. BETAM raporuna göre otomobil cari fiyatı 2023 Aralık’ta bir önceki aya göre yüzde 2,1 azaldı.

Ekonomi 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’da yayınlanan ilanlardan hareketle hazırlanan ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporuna göre otomobil fiyatları düşmeye devam ediyor. Rapora göre ortalama satılık otomobil cari fiyatı 2023 yılının Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 azaldı. Böylece kasımda 879 bin 146 TL olan ortalama otomobil fiyatı aralıkta 860 bin 480 TL’ye geldi. Benzer şekilde otomobil reel fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 artarken bir önceki aya göre yüzde 5 düştü.

Otomobil üreticilerine Kızıldeniz darbesi: Tesla ve Volvo üretimini durduruyorOtomobil üreticilerine Kızıldeniz darbesi: Tesla ve Volvo üretimini durduruyor

Yıllık bazda da geriliyor

Benzer şekilde otomobil fiyatlarındaki yıllık artış oranı da gerilemekte. Kasımda yüzde 76,2 olan yıllık artış oranı aralıkta yüzde 65,9’a geriledi.

Reel fiyatlar 6 aydır düşüşte

Rapora göre enflasyondan arındırılmış otomobil ortalama reel fiyatları 6 aydır düşmekte. Mayısta yüzde 47,9’a ulaşan artış oranı takip eden aylarda sürekli azalarak aralıkta yüzde 0,7’ye gerileyerek neredeyse durağanlaştı.

Otomobil talep endeksi ise temmuzda bir miktar yükselse de nisan ayından itibaren düşme eğiliminde. Ancak 2023 Aralık verilerine göre otomobil talebinde artış olduğu gözlemleniyor. Otomobil talep endeksi kasıma kıyasla yüzde 14,1 artarak 93,2 oldu. Bu artışta yıl sonuna yaklaşırken stoklarını bitirmek isteyen otomobil bayilerinin yaptığı kampanyaların etkili olduğu düşünülüyor. Nitekim, Aralık ayında bir tarafta otomobil fiyatları azalmış, diğer tarafta hem otomobil talebi hem de satılan otomobil sayısı artmıştır. Bu gelişmelere rağmen otomobil talebinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 17,1 düşük olduğu da ortaya çıkıyor. Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 3 puan artarak yüze 16,9 oldu. Bu artışın arka planı incelendiğinde satılık otomobil ilan sayısının yüzde 2,6 azaldığı, satılan otomobil sayısının ise yüzde 18,6 arttığı görülmekte. Otomobil piyasasının bir diğer canlılık göstergesi olan kapatılan ilan yaşı, diğer göstergelerin ima ettiğinin aksine altıncı ayda da yükseldi. Aralık ayının verilerine göre kapatılan ilan yaşı bir önceki aya kıyasla bir gün artarak 24,8 gün oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.