Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan ‘tek haneli enflasyon’ vurgusu

Ekonomi Koordinasyon Kurulu açıklamasına göre güven ve istikrar ortamında enflasyonla mücadele öncelikli olmaya devam edecek, nitelikli yatırımlarla yüksek katma değerli üretim güçlendirilecek.

Ekonomi 27 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarının güncelleneceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası yapılan açıklamada Türkiye’nin önündeki süreçte  temel makroekonomik hedefin enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek olduğu belirtildi. Açıklamada “Ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere yön verecek Orta Vadeli Programa (OVP) ilişkin hazırlıklar gözden geçirilmiştir. OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritası ortaya konulacaktır” denildi.

EKK toplandı, Orta Vadeli Program hazırEKK toplandı, Orta Vadeli Program hazır

Beştepe’deki toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, BBDK Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. EKK açıklamasına göre toplantıda görüşülen konular şunlar:

– Toplantıda ilk olarak güncel makroekonomik gelişmeler ile bütçe görünümü değerlendirildi.

– Ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere yön verecek Orta Vadeli Program’a (OVP)  ilişkin hazırlıklar gözden geçirildi.

– OVP ile makroekonomik hedefler ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ilişkin yol haritası ortaya konulacak.

– İlgili tüm kesimlerle istişare içinde hazırlanacak OVP’nin, öngörülebilirliği arttırarak yatırım ortamına önemli katkılar sunması beklenmekte.

– Mali disiplini esas alan maliye politikası kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek; elde edilecek mali alan, vatandaşın refahını artırmak için kullanılacak.

– Deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşım devam ettirilecek

– Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan deprem bölgesinde ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna bütçe imkanları içinde gerekli değişiklikleri yaparak tüm kurumların öncelik tanıması sağlanacak.

– Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik hedef enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere düşürmek.

Cevdet Yılmaz, iş dünyasına 'Birkaç aya kadar krediler açılacak' demişCevdet Yılmaz, iş dünyasına ‘Birkaç aya kadar krediler açılacak’ demiş

– Bu kapsamda toplantıda fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için TCMB’nin uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alındı.

– Para politikasının genel çerçevesi ile son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları konusunda bilgilendirme yapıldı; Kur Korumalı Mevduat konusunda gelişmeler değerlendirildi.

* Toplantıda mesleki eğitim merkezlerine sağlanan devlet katkısının etkinliği özel olarak değerlendirilmiş, tasarrufu ve etkinliği artırıcı kararlar alındı.

– Otomotiv ve gıda perakende sektöründe son dönemlerde arz talep dengesini bozacak şekilde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamalar ile bunlarla bağlantılı fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar değerlendirildi

– Güven ve istikrar ortamında enflasyon ile mücadele öncelikli olmaya devam edecek, nitelikli yatırımlarla yüksek katma değerli üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, tasarrufları artırarak cari işlemler açığında kalıcı iyileşmeyi sağlayacak etkin ve kararlı adımlar eşgüdüm içerisinde hayata geçirilecek

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.