Erdoğan’ın ‘şeriat’ çıkışına Özel’den yanıt: Uygulanırsa bir tane parmağın, elin, dilin kalmaz
Şeriata uygun olduğu ileri sürülen 'helal' kripto para Islamic Coin üç borsada işlem görüyor. Kuruculardan Mohammed AlKaff AlHashmi, Islamic Coin'i başlatma motivasyonunun yoksulluk ve temel ihtiyaç eksikliği gibi küresel sorunlar konusundaki derin endişeleri olduğunu söylüyor.
Helal kripto parayla ilgili bir adım da Dubai’den gelmişti. Temmuzun başında Arabian Business adlı dergide yer alan haberde şeriata uygun kripto paranın kurucu ortaklarından Mohammed AlKaff AlHashmi, Islamic Coin’in üzerinde kurulduğu Haqq adlı blokzincirin finansta tümüyle İslami kural ve geleneklere sadık kaldığını söylüyordu.
AlHashmi, kripton dünyasının sayıları 1.8 milyara ulaşan Müslümanlar için el değmemiş bir pazar olduğunu belirterek ‘İslami finans dünyadaki Müslüman olmayanlar tarafından da takdir ediliyor’ diyordu. Ancak işin ilginç yanı özel satışlarda İslami coinin yüzde 50’sinin Müslüman olmayanlarca satın alınmış bulunmasıydı.
Islamic Coin bugün itibarıyla CoinTiger, DigiFinex ve DODO adlı kripto para borsalarında işlem görüyor. Mohammed AlKaff AlHashmi artık kripto parasını Türkiye’ye de tanıtmaya karar vermiş olmalı ki önceki hafta düzenlenen Türkiye’nin en büyük blokzincir odaklı etkinliklerinden İstanbul Blockchain Week’in ana sponsoru oldu. Etkinlik sırasında görüşlerini anlatan AlHashmi, CoinDesk Türkiye haber platformunda Ali Yüksel imzasıyla yayınlanan röportajda da soruları yanıtladı:
Projenin temel amacı nedir ve bu projenin başlangıç motivasyonu neydi?
Islamic Coin’i başlatma motivasyonum yoksulluk ve temel ihtiyaç eksikliği gibi küresel sorunlar konusundaki derin endişelerimdi. Dünyanın ekonomik sistemlerindeki etik olmayan finansal uygulamalar ve dengesizlikler beni de rahatsız ediyordu. Dünya üzerinde etik olmayan ve ihtiyacın ötesinde servet birikiminin yaygınlaştığını düşünüyorum. Yoksulluğu ele almak ve etik finansı teşvik etmek, projeyi oluşturmamdaki temel motivasyon kaynağı oldu.
Çeşitli finansal sistemleri inceledikten sonra, bu küresel zorluklara cevap verebilecek güçlü bir etik temele sahip olan İslam Finansı’nın çözüm olabileceğini gördüm. Zekat gibi basit çözümün doğru uygulanışı; bu, yoksulluğu ortadan kaldırabilir. Faizsiz kredilerin kullanımı ayrıca enflasyonu ve finansal krizleri azaltabilir. Merkezi olmayan blokzincir teknolojisinin etik finans prensiplerini desteklemek için gereken araçları sunduğuna inanarak, İslamic Coin’i kurduk.
Islamic Coin olarak, dünya genelindeki Müslüman topluluğunu, Şeriat hukukuna uygun bir dijital varlık ve blockchain ağı ile güçlendirme misyonuna inanıyoruz. İslami değerleri teşvik ederken inovasyonu ve hayır işlerini destekleyen bir dijital varlık ve blockchain ağı oluşturuyoruz. Şeriat uyumlu bir blockchain ekosistemi olmadan, finansal olarak çok değerli İslam finans endüstrisi kripto paralara ve blokzincirin getirdiği merkeziyetsiz çözümlere ne yazık ki erişemez. Bu, büyük potansiyele sahip bir pazar, mevcut dijital varlık organizasyonları tarafından yeterince temsil edilemiyor ve hizmet veremiyor. Islamic Coin’in bu ihtiyaç ve çözüm aralığında doğru konumlanmasını sağlıyoruz.
Kripto para dünyasında birçok proje bulunuyor. Islamic Coin’i diğerlerinden ayıran nedir ve hangi problemlere yönelik bir çözüm sunuyor?
CoinMarketCap’in verilerine göre, bugüne kadar 1,8 milyondan fazla kripto para projesi oluşturuldu ve bunların pek çoğu başarılı olamadı. Yıllar geçtikçe, piyasa olgunlaştıkça, kitlelere ve topluluklara uygun niş çözüm sunabilen projeler başarılı olacak.
Islamic Coin, kendisini kapsamlı bir Şeriat uyumlu ortam sunarak mevcut çözümlerden farklılaştırıyor. Diğer birçok proje İslami unvan taşıyor ancak gerçek Şeriat uyumunu sunmuyor. Bazıları yalnızca finansal hizmet odaklı kalarak kapsamlı Müslüman yaşam tarzını ihmal ediyor, diğerleri rehberlik için bir Şeriat Danışma Kurulu dahi olmadan ilerliyor. Bu nedenle diğer Şeriat uyumlu projeler çoğu zaman finansal gelişim ve İslami şartlar arasında yolunu kaybetmektedir.
Paydaşımız HAQQ, ilk Şeriat uyumlu blok zinciri ekosistemi olarak kendini bu noktada ayırıyor. İslam finansı ile kripto arasında sorunsuz bir köprü görevi görerek dünya genelindeki iki milyardan fazla Müslümanın İslam geleneklerine karşı gelmeden bu yeni teknolojinin faydalarını kullanmasını sağlıyor. Islamic Coin ayrıca Kuran’ın kutsal öğretilerine uygun bir şekilde fetva alarak yoluna başlamıştır. İslami değerlere odaklanan ağımız, hayır işlerini ve helal varlıkları önceliklendiriyor. Öyle ki her proje çıkarımının yüzde 10’u, uzun vadeli sürdürülebilirlik ve toplum etkisi odaklı kâr amacı gütmeyen bir sanal vakfa ( Evergreen DAO)otomatik olarak yatırılacak. Bu aktarım sonucu kurulan fonlar, hayır kurumlarına ve aracılarına kullanıcılar için doğrudan ekonomik değer tahsis edilmesi için kullanılabilecek.
İslam dünyasına yönelik bir kripto para projesi oluşturmak, kültürel ve dini hassasiyetleri içerebilecek özel zorlukları beraberinde getirebilir. Bu tür zorluklara nasıl yaklaşıyorsunuz?
İslam alemi farklı geleneklere sahip olup bu gelenekleri Kur’an’ın farklı yorumlarına bağlı yaşan topluluklardan oluşur. Islamic Coin olarak bütüncül yaklaşımımız dini anlaşmazlık veya hassasiyet alanlarına inmeden İslam finansının etik değerlerine odaklanır. Çatışma veya tartışma potansiyeli taşıyan alanlara dokunmak yerine tamamen teknoloji, etik ve finans değerlerine odaklanıyoruz.
Blok zinciri ve topluluk yönetimi konularına baktığımızda bu işi kolaylaştırdığını da söyleyebiliriz. Farklı görüşlere sahip bireylerin zaman zaman bulunduğu bir proje veya işte bu çeşitlilik yaygın bir durumdur. Biz, topluluğa teknoloji çözümleri ve etik iş uygulamaları aracılığıyla değer sunmayı öncelikli hale getiriyoruz ve herhangi bir özel din veya gruba özgü tanıtım yapmadan işletme faaliyetleri yürütmeyi amaçlıyoruz. Amacımız, değer sağlamak ve hassas dini konulardan uzak durmak.
Islamic Coin projesi, İslam finans prensiplerine uyumu nasıl sağlıyor?
Islamic Coin olarak, İslam finansında geniş deneyime sahip ünlü alimlerden alınmış bir fetvaya sahibiz ve bu, projemize güvenilirlik kazandırıyor. Aldığımız fetva ile Islamic Coin’in, İslami prensiplerle uyumlu bir dijital varlık olarak sınıflandırılmasını sağladık. Bunu da onu blok zinciri ve kripto dünyasında İslami değerlere uygun bir sertifika ile eşleştirmek gibi görebiliriz.
Ekosistemimizdeki projelerin Şeriat uyumlu olmasını sağlamanın başka bir yolu da tamamen merkezi olmayan iş ortağımız Haqq Blockchain’dir. Şeriat uyumlu olsun ya da olmasın herhangi bir proje tarafından çalıştırabilir, ancak bir projenin benimsenmesi ve güven kazanması için İslam finansı değerleriyle uyumlu olması gerekir. Bu projeleri değerlendirmek için Şeriat Oracle’ımız bulunuyor. Bu iki adımlı süreç, projelerin topluluk oylamasını ve Şeriat Danışma Kurulu tarafından değerlendirilmesini içeriyor. Bu akışı örnekleyecek olursak, bir proje bu kontrolleri geçtiğinde, Şeriat uyumlu bir proje olarak beyaz listeye alınır. Bu yaklaşım, yalnızca Şeriat uyumluluk standartlarını karşılayan projelerin topluluk güveni kazanmasını ve benimsenmesini sağlıyor.
Kripto paralar için düzenlemeler ve hukuki çerçeveler hâlâ değişim sürecindeyken projenizin mevcut yasal ve düzenleyici durumu nedir? Gelecekte olası düzenlemelere nasıl uyum sağlama planınız var?
Kripto paralar için düzenlemeler her zaman gelişiyor ve teknolojik ilerlemelerin hızına paralel ilerliyor. Ancak her zaman teknoloji düzenleyici çerçevelerinin önünde gittiğini söylemeliyiz. Çünkü düzenleyiciler henüz var olmayan bir şeyi tahmin edemez ve düzenleyemezler. Kuşkusuz kripto sektörü için de bu böyle. Birçok ülke ve şehir, Web 3.0 ekosistemlerini desteklemek için esnek yaklaşımları benimsiyor, bu da inovasyonun gelişmesine haliyle izin veriyor. Örneğin Dubai, bu uyum adımları nedeniyle blok zinciri endüstrisinin önemli oyuncularını çekmiştir. Projemiz, etik, değerler ve toplum refahını öncelikli olarak ele aldığından, tüm sektörle birlikte bunun da düzenleyicilerin bizimle çalışmasını daha kolay hale getirdiğini söyleyebiliriz. Düzenleyicilerin karşılaştığı zorlukları anlıyoruz, ancak topluluk koruma ve etik prensiplere uyum odaklı olarak daha büyük bir çözümün parçası olmayı hedefliyoruz.
Islamic Coin, topluluğu geliştirme sürecini nasıl yönetiyor ve gelecek dönem ajandasında neler var?
Topluluk katılımı ve şeffaflık, Islamic Coin’in vizyonunun en önemli parçasıdır. Müslüman yaşam tarzına, Şeriat etiğine ve değerlere odaklanıyoruz. Bu da merkezi olmayan dünyada topluluğun önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Daha gelişmiş bir teknolojik ortama geçiş, topluluğun adaptasyonu ve ilgisiyle olabilecektir. Tüm bu vizyonun parçası olarak topluluğu dahil etmek için, Evergreen DAO’ya yüzde 10 tahsis ediyoruz, topluluk projelerini ve girişimlerini destekliyoruz. Ayrıca, Haqq blockchain üzerindeki projeler için 14 milyon dolarlık bir fon oluşturduk ve diğer kuruluşlarla işbirliği süreçlerini başlatıyoruz. Ayrıca hackathonlar düzenliyor ve geliştiricilerle ortak oluyor, projelerini teşvik etmek için ödüller ve finansman sağlıyoruz. Yakın zamanda Dubai’de önemli bir hackathon düzenleme planımız var, bu da topluluk katılımını daha da güçlendirecek önemli bir adımımız. Şeriat etiği ve değerlerine uygun uygulamalarla topluluğa hizmet ederek, benzer düşünen kişilerin Islamic Coin topluluğuna katılmasını sağlıyoruz.
İslam dünyası projeyi nasıl karşıladı? İlk izlenimleriniz ve şimdiye kadar aldığınız geri bildirimler neler? Projenin ortaya çıkmasının ardından İslam dünyasından gelen tepkiler ve geri bildirimler hakkındaki düşünceleriniz neler? Projelerinizin bu bölgelerdeki etkisini nasıl hayal ediyorsunuz?
Topluluk üyeleri, teknoloji geliştiricileri, yatırımcılar, politika yapıcıları ve traderlar da dahil olmak üzere çeşitli sektörler arasındaki işbirliği, başarımızda önemli rol oynadı.
Yatırım miktarının 400 milyon doları aşmış olması, güçlü yatırımcı desteğini ortaya koyuyor. Teknoloji geliştiricileri, blockchain üzerinde birçok dApp oluşturdular ve birçok doğrulayıcı Haqq ağı üzerinde çalışmaya devam ediyor. Tüketici, trader ve diğer piyasa aktörlerinden büyük ilgi gördük, birçok kişi iş birliği için ulaştı. Özellikle, Holiday Swap, DD Cap ve küresel olarak en büyük helal sertifikasyon kuruluşlarından biri olan Sampras gibi kuruluşlarla ortaklıklar kuruldu. Projemiz hali hazırda bir milyondan fazla indirmeye ulaştı, büyüyen bir kullanıcı tabanına sahip olarak ve sosyal medya takipçileri ile birlikte platformlar arasında 1,5 milyonu aştı. Bu değerler, topluluğun projemize olan motivasyonunun bir yansıması diyebiliriz.