Ekonomide güven ‘iyimserlik sınırı’nı aşıp tırmanışını sürdüremedi

Ekonomik güven indeksi nisan ayında yüzde 1'lik düşüşle 'iyimserlik' sınırı olan 100'ün altına indi. Tüketici güven endeksi ile perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artış düşüşü sınırladı.

Ekonomi 29 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı. Kasımdan sonra yükselişe geçip aralık ayını 96,4’ten, ocak ayını ise 99,4’ten tamamlayan ekonomik güven endeksi “iki adım ileri, bir adım geri” şeklindeki mehter yürüyüşüne uygun olarak şubatta düştü, mart ayında yeniden yükselişe geçti. Nisan ayındaki düşüş ise trendin devam ettiğini gösteriyor. Endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterdiğinden 2023’ü yüksek enflasyon ve çeşitli ekonomik sorunlarla kapatan Türkiye’de vatandaşın karamsarlığının marttaki azalmanın nisanda yeniden arttığını gösteriyor. Ekonomik güven endeksinin nisan ayında  99 olarak gerçekleşmesi “iyimserlik sınırı”nın üzerine çıkılamadığı anlamına geliyor.

Ekonomik güven endeksindeki düşüşün sınırlı olmasında tüketici güven endeksi ile perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış etkili oldu. Tüketici güven endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre  yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini,  perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini aldı. Krediye ulaşımın zorlaştığı ve maliyetinin arttığına ilişkin yakınmaların yoğunlaştığı reel kesimde (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5; inşaat sektörü güven endeksi de deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerine ve seçim yatırımlarına rağmen değişmeyerek 88,6 değerini aldı. Hizmet sektörü güven endeksi ise turizm sezonu başlamasına rağmen yüzde 2,8 gibi yüksek oranda azalarak 117,1’ye geriledi.

Ekonomik güven endeksi 100 oldu, vatandaş iyimserlik sınırına dayandıEkonomik güven endeksi 100 oldu, vatandaş iyimserlik sınırına dayandı

Ekonomik güven endeksi mehter yürüyüşü gibi ilerliyorEkonomik güven endeksi mehter yürüyüşü gibi ilerliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.