Hollanda isyan etti: Türkiye seçim gerginliğini bize ihraç etti
5 yıl sonra ilk kez dün yapılan Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, “yapısal reform” ve “kaynak tahsisi değişikliği” vurgusu yapıldı. Seçim dönemi vaatlerinin “kademeli” gerçekleştirileceği bildirildi.
5 yıldır toplanmayan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), dün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’la ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Toplantının ardından Cevdet Yılmaz tarafından yapılan açıklamada, reform işareti ve sonbaharda yapılacak Orta Vadeli Plan (OVP) ile bütçede kaynak tahsisinin dağılımında farklılaşma işareti verildi. Ayrıca, seçim dönemi vaatlerinin kademeli olarak hayata geçirileceği de açıklandı. Yılmaz, STK, iş dünyası, akademi ve diğer paydaşlarla istişare içinde olunacağını da belitti. Makroekonomik görünüm ve bütçenin görünümünün değerlendirildiğini, mevcut politika metinlerinin gözden geçirildiğini vurgulayan Yılmaz, yeni döneme yönelik olarak ise reform işareti vererek, “Yeni dönemde para politikasının yanı sıra maliye ve yapısal reformlar ile Türkiye finansal istikrarını pekiştirecek, insan odaklı kalkınmasını sürdürecektir” dedi.
Yılmaz açıklamasında, eylül ayında açıklanacak OVP’ye gönderme yaparak, bu programda mevcut politikalardan değişiklik ve aynı zamanda kaynak tahsisinde farklılaşma işareti verdi. Yılmaz, “OVP ile kamu politika ve uygulamalarını gözden geçirecek ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz. Bütçe sürecinde önceliklerimizi detaylı olarak ortaya koyacak, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile ekonomik yapımızı daha da güçlendireceğiz. Mali disiplin ve kamuda tasarruf anlayışı içinde hareket edecek, mali alanımızı sosyal harcama ve nitelikli yatırımlar için kullanacağız” diye konuştu.
Yılmaz, seçim beyannamesinde belirtilen politikalar ile vaatlere yönelik olarak ise “Seçim beyannamemizde ortaya konulan politika ve vaatleri plan ve program ve eylem planları ile belli bir takvim dahilinde hayata geçirecek, bir yandan yaşadığımız depremlerin yaralarını sararken diğer yandan temel sorun olarak gördüğümüz enflasyonla mücadele konusunda etkin ve kararlı adımlar atacağız” bilgisini verdi.
Mevcut politikaların içinde yoğun olarak bulunan teşviklerin bu süreçte devam edeceği ancak piyasa kurallarının etkinleştirileceğinin işaretini de veren Yılmaz, “Serbest piyasa kuralları içinde ekonomimizin verimlilik ve rekabet gücünü artırmaya dönük adımlara kararlılıkla devam edilecektir. İstikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı artırmak, büyüme nimetlerini adaletle paylaştırmak temel amaçtır. Bu amaca yönelik yatırım üretim istihdam ihracat hedefini gerçekleştirirken cari açığı sürdürülebilir büyümenin üzerinde bir engel olmaktan çıkarmaya kararlıyız. Bu doğrultuda teknolojik atılımları devam ettirecek, katma değeri yüksek ürün ve hizmetlerle ihracat ve turizm gelirlerimizi artıracağız” ifadesine yer verdi.
Cevdet Yılmaz, bölgede oluşan zorluklara vurgu yaparken, bazı fırsatların da doğduğunu belirterek, tutarlı bir politika setiyle ülke menfaatleri doğrultusunda bu fırsatların yönetileceğini belirtti.