Yabancı bankalar Merkez’den en az 2,5 puan faiz artışı bekliyor

Yabancı bankalara göre bu haftaki PPK toplantısından faiz artırımı çıkacak. Politika faizi HSBC'ye göre 250, Morgan Stanley ve Deutsche Bank'a göre ise 500 baz puan artırılacak.

Ekonomi 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası'nın Aralık ayında faiz artırımına son vereceğini tahmin ediyor.

Yabancı bankalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) perşembe günü yapacağı toplantıdan faiz artırımı kararı çıkmasını bekliyor. Faiz HSBC’ye göre 250, Morgan Stanley ve Deutsche Bank’a göre ise  500 baz puan artırılacak. Merkez Bankası 26 Ekim Perşembe günü saat 14.00’te faiz kararını açıklayacak. Geçen ay gerçekleştirilen toplantıda faiz 500 baz puan artırılarak yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilmişti. Böylece TCMB, son dört toplantıda toplamda 2 bin 150 baz puanlık faiz artırmış oldu.

Morgan Stanley: Hedeflerde yukarı yönlü revizyon olacak

Amerikan bankacılık devi  Morgan Stanley, PPK’nın 26 Ekim’de politika faizini yüzde 30’dan yüzde 35’e yükselteceğini öngörürken; kasım ayında da faizin yüzde 37,50 seviyesine yükseltileceğini tahmin etti.

Banka yayınladığı raporda, “TCMB’nin kısa vadeli hedeflerinde önemli bir yukarı yönlü revizyon yapacağına inanıyoruz” denildi. TCMB’nin enflasyon tahminlerini 2 Kasım’da açıklayacağı yeni Enflasyon Raporu’nda paylaşacağının ifade edildiği raporda şu görüşlere yer verildi.

“ Eylül ayında yayınlanan Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yılsonu tahmini yüzde 65 ile daha da yüksekti. Bizim yılsonu için yüzde 67,1 olan tahminimiz ve yüzde 68,0 olan anket beklentileri göz önüne alındığında, TCMB’nin daha önce yüzde 58 olan yılsonu tahminlerini bu seviyelere yaklaştırmasını bekliyoruz” dedi.

'Faiz sabit kalacak' dedikodusu mevduat faizini 5 puan düşürdü‘Faiz sabit kalacak’ dedikodusu mevduat faizini 5 puan düşürdü

2024’ün ilk faiz artırımı Nisan’da

Morgan Stanley, TCMB’nin Kasım’dan sonra faiz artırımlarına ara vereceğini, 2024’ün ilk faiz artırımının Nisan ayında 250 baz puan olacağını öngördüklerini de ifade etti.

Morgan Stanley, “Politika profiline bağlı olarak ve makro ihtiyati tedbirler finansal piyasaları koşullarının nispeten sıkı olduğu bir ortamda, enflasyonun 2024 sonunda yıllık yüzde 42,5’e gerileyeceğini öngörüyoruz” değerlendirmesini de yaptı.

Mevduat faizi düşünce Merkez'den faiz artış beklentisi 5 puana çıktıMevduat faizi düşünce Merkez’den faiz artış beklentisi 5 puana çıktı

Deutsche Bank ekonomistleri Yiğit Onay ve Christian Wietoska, TCMB’nin politikası görünümüne ilişkin öngörülerini güncellediklerini, ekim toplantısında 500 baz puanlık, kasım ve aralık aylarında ise 250’şer baz puanlık faiz artışı beklediklerini belirtti.

‘Faizler yüzde 40’a  ulaşınca artış duracak’

Artan jeopolitik riskler ve bu risklerin Türkiye’nin enflasyon ve ödemeler dengesi dinamikleri üzerindeki olası etkileri tahminlerde etkili oldu.  Ekonomistler, faiz seviyesinin yüzde 40’a ulaşmasıyla artış döngüsünün son bulacağı görüşlerini koruyarak bu seviyenin yıl sonunda geleceğini belirtti.

Şimşek faiz için ne demek istedi, artış kaç puan olacak?Şimşek faiz için ne demek istedi, artış kaç puan olacak?

HSBC: Son çeyrekte başka faiz artırımı olmayacak

İngiltere merkezli uluslararası bankacılık devi HSBC’nin ekonomisti Melis Metiner imzasıyla yayımlanan bilgi notunda 26 Ekim’de TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 32,5’e yükselteceği ve son çeyrekte başka bir faiz artışına gitmeyeceği öngörüldü. Bankanın notunda ayrıca, Türkiye’de politika yapıcıların reel faiz hesabını TCMB’nin yüzde 33’lük 2024 sonu enflasyon beklentisine göre yaptığına işaret edildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.