ABD Hazine Bakanı Yellen: Türkiye, Rusya yaptırımlarını endişe verici şekilde deliyor

ABD Hazine Bakanı Yellen Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarını en endişe verici şekilde ihlal eden ülkelerin Türkiye, Çin ve BAE olduğunu belirtti. Yellen Avrupa'yı da izlediklerini söyledi. Yellen'in alışılmadık sert sözleri dikkat çekiciydi.

Ekonomi 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Yellen, geçtiğimiz Aralık ayında uygulamaya konan ikincil yaptırım yetkisinin Rusya'nın Ukrayna'daki savaş için gerekli malları tedarik etme çabalarını zora soktuğunu ancak daha fazla çaba gerektiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Almanya’nın finans merkezi Frankfurt’ta bankacılarla yaptığı toplantıda Avrupalı banka yöneticilerinden Rusya’nın yaptırımları ihlal etmesini engellemek için çabalarını artırmalarını istedi. Yellen Rusya’ya yönelik ABD yaptırımlarını en endişe verici şekilde ihlal eden ülkelerin Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Türkiye olduğunu, ancak Avrupa’yı da izlediklerini ifade etti.

Reuters’in haberine göre bankacılarla bir araya gelen Yellen geçen aralık ayında uygulamaya konan ikincil yaptırım yetkisinin Rusya’nın Ukrayna’daki savaş için gerekli malları tedarik etme çabalarını zora soktuğunu ancak daha fazla çaba gerektiğini söyledi.

Avrupa’yı ciddi şekilde uyardı

Yellen “Buradaki tüm kurumlara uyum önlemlerini artırmaya ve Rusya’nın (yaptırımlardan) kaçma girişimlerine daha fazla dikkat gösterme çağrısı yapıyorum. Küresel yaptırımlara uyum politikalarınızın yurtdışındaki şubeleriniz ve iştirakleriniz tarafından sıkı şekilde uygulandığından emin olmanızı talep ediyorum” dedi. Hassas mallar tedarik etme ve bu malları yurt içinde üretme yeteneğini genişletmeye çalışan Rusya’ya karşı uyanık olunması gerektiğini belirten Janet Yellen “Buradaki tüm kurumları daha yüksek uyum önlemleri almaya ve Rusya’nın kaçırma girişimlerine daha fazla odaklanmaya çağırıyorum” dedi.

Alışılmadık derecede doğrudan uyarılarda bulunduğu gözlenen Yellen’ın açıklamaları ABD Hazinesi’nin Rusya’daki en büyük Batılı banka Avusturyalı Raiffeisen Bank’ın Putin’e yakın bir adamıyla yapmaya hazırlandığı anlaşmadan vazgeçmesi baskısını izledi. Mayıs ayı ayın başlarında Raiffeisen Bank International (RBI) yoğun ABD baskısının ardından Rus iş adamı Oleg Deripaska’nın bir şirketine ait 1,5 milyar euroluk hisse için verdiği teklifini geri çekmişti. ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı Wally Adeyemo 6 Mayıs’ta RBI’ye bir mektup göndererek bankanın Rusya’daki varlığının yanı sıra 1,5 milyar euroluk anlaşmayla ilgili endişelerini dile getirmişti.

‘Daha fazla çalışmaya ihtiyaç var’

Yellen Rusya’nın yaptırımlardan kaçınma faaliyetlerinin en çok Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye üstünden geldiğini, ancak Hazine’nin “Orta Asya’dan Kafkasya’ya ve Avrupa genelinde görüldüğü her yerde yaptırımlardan kaçınmayı engellemeye çalıştığını” da söyledi. Geçen aralık ayında uygulamaya konan ikincil yaptırımların Rusya’nın Ukrayna’daki savaş için ihtiyaç duyduğu malları tedarik etme çabalarını boşa çıkardığını belirten Yellen ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

ABD yaptırım tetiğini çekti, Türkiye'dekiler dahil 300 şirket hedef alındıABD yaptırım tetiğini çekti, Türkiye’dekiler dahil 300 şirket hedef alındı

CSIS raporu: Rusya için tedarikte Türkiye önemli ama ABD yaptırımları caydırıcı olduCSIS raporu: Rusya için tedarikte Türkiye önemli ama ABD yaptırımları caydırıcı oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.