ABD ve Avrupa’dan ‘faiz artırımına ara’ sinyali

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD bankalarının borç vermeyi sıkılaştırma ihtimalinin Fed'in daha fazla faiz artırımına olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde da Yellen'a destek vererek, "Bu bizim işimizi kolaylaştırabilir" dedi.

Ekonomi 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bankaların son iflasların ardından daha temkinli davranacaklarını ve borç vermeyi sıkılaştırabileceklerini belirtti. Yellen bu durumun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) daha fazla faiz artırımına olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceğini söyledi. Yellen CNN’e verdiği röportajda, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın geçen ayki iflaslarının neden olduğu sistemik tehdidi durdurmak için alınan politika önlemleri nedeniyle mevduat çıkışlarının durduğunu ve her şeyin sakin olduğunu söyledi.

Yellen: Enflasyonu yükselten sorunların çoğu çözüldü Yellen: Enflasyonu yükselten sorunların çoğu çözüldü 

Yellen, “Bankalar muhtemelen bu ortamda biraz daha temkinli olacak. Bankacılık sisteminde borç verme standartlarında bir miktar sıkılaşma gördük ve daha fazlası da olabilir” diye konuştu. Yellen, bu durumun “Fed’in yapması gereken daha fazla faiz artırımının yerine geçebilecek” bir kredi kısıtlamasına yol açacağını söyledi. Ekonomik görünümünü değiştirecek “yeterince dramatik veya önemli” bir şey görmediğini söyleyen Yellen, “Bu nedenle, enflasyonun düşmesiyle güçlü işgücü piyasasının ve ılımlı büyümenin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

AMB’den ‘parasal sıkılaştırmaya devam’ mesajlarıAMB’den ‘parasal sıkılaştırmaya devam’ mesajları

Lagarde: AMB’nin işi kolaylaşabilir

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde da ABD Hazine Bakanı Yellen’in görüşlerine destek verdi. Euro Bölgesi’nde enflasyon ile mücadele için daha fazla faiz artırımı yapma baskısı ile karşı karşıya olan Lagarde, kredilerde sınırlı bir sıkılaşmanın AMB’nin işini kolaylaştırabileceğini söyledi. Lagarde, “Eğer bankalar çok fazla kredi vermezler ve eğer risklerini yönetirler ise, bu enflasyonu düşürmek için ECB’nin yapması gereken işi azaltabilir. Ancak, eğer kredileri çok fazla azaltırlar ise, bu büyüme üzerinde aşırı baskı yaratır” diye konuştu. Lagarde, ABD’nin temerrüde düşeceğini öngörmediğini, böyle bir gelişmenin dünya genelinde korkunç sonuçları olacağını söyledi. CBS’e demecinde, “ABD’ye çok büyük güvenim var” diye konuşan Lagarde, “Büyük bir felaketin olmasına izin vereceklerine inanamıyorum” dedi.

'Faiz artışı duracak' beklentisi arttı, Bitcoin 10 ay sonra yeniden 30 bin doları aştı‘Faiz artışı duracak’ beklentisi arttı, Bitcoin 10 ay sonra yeniden 30 bin doları aştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.