ABD’de enflasyon 27 ayın en düşüğüne indi, Fed faizde frene basabilir

ABD'nin mayıs ayı enflasyonu, aylık yüzde 0,1 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 4 oranında gerçekleşti. Enflasyonun Mart 2021'den bu yana görülen en düşük seviyeye inmesiyle birlikte Fed'in bugün faizi sabit tutabileceği beklentisi arttı.

Ekonomi 14 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

ABD’de enflasyon mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 yükselirken, yıllık bazda ise yüzde 4’le beklentilerin altında kaldı. Enflasyon, nisan ayında yıllık bazda yüzde 4,9 olmuştu. Enflasyonun düşük gelmesinde mayıs ayında enerji fiyatlarının yüzde 3,6 düşmesi etkili oldu. Gıda fiyatları mayıs ayında yüzde 0,2 yükselirken, 12 aylık dönemde enerji fiyatları yüzde 11,7 azaldı, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 6,7 oldu. Enerji ve gıda dışarıda bırakıldığında, tüketici fiyatları (TÜFE) mayıs ayında yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5,3 yükseldi. Çekirdek TÜFE de son 12 ayda görülen en düşük seviyede gerçekleşti.

Fed faizi 25 baz puan artırıp ‘duraklayabiliriz' sinyali verdiFed faizi 25 baz puan artırıp ‘duraklayabiliriz’ sinyali verdi

Fed’den faiz artırımı beklentisi düştü

ABD’de enflasyonun beklentilere paralel şekilde düşmesi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam açıklayacağı faiz kararında artırım yerine duraksayacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Veri açıklanmadan önce yüzde 10 civarında olan Fed’den faiz artırımı bekleyenlerin oranı, enflasyon rakamları sonrasında yüzde 0,5’e kadar geriledi. CME FedWatch’a göre 25 baz puan faiz artırımı bekleyenlerin oranı önceki hafta yüzde 21,8, dün yüzde 20,9 seviyesindeydi.

Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

Küresel piyasalar Fed’in faiz kararına odaklandıKüresel piyasalar Fed’in faiz kararına odaklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.