Fed faizi 25 baz puan artırıp ‘duraklayabiliriz’ sinyali verdi

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti.

Ekonomi 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Powell 'Fiyat istikrarı olmadan olmaz' diyor.

ABD Merkez Bankası Fed, federal fonlama faizini 25 baz puan artışla yüzde 5,00-5,25 aralığına çıkarttı. Oy birliği ile alınan karar, son 16 yılın en yüksek faizi olarak kayıtlara geçti. Fed böylelikle bir yıldan biraz uzun bir süre içinde ardı ardına 10’uncu faiz artımını yapmış oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin faiz kararıyla ilgili açıklamasında gelecekte faiz artırımının gerekip gerekmeyeceğinin izleneceğinden bahsedilmesi, artırımlara ara verilebileceği şeklinde yorumlandı. Açıklamada şu konulara yer verildi:

* Ek politika güçlendirmenin uygun olup olmadığını belirleyeceğiz, bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız.

* İstihdam kazanımları güçlü, enflasyon yüksek olmaya devam ediyor.

* Fed bilançosunu planlandığı gibi küçültmeye devam edeceğiz.

* Ek politika sıkılaştırmasının ne ölçüde uygun olabileceğini belirlerken, bugüne kadarki sıkılaştırmayı, politika gecikmelerini ve diğer gelişmeleri dikkate alacağız.

* Daha sıkı kredi şartlarının ekonomi üzerinde baskı yaratması büyük olasılık.

Borç tavanı krizi ABD’yi zorluyorBorç tavanı krizi ABD’yi zorluyor

‘Hedefimiz yüzde 2 enflasyon’

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Fed’in 25 puanlık faiz artışı kararından sonra düzenlenen toplantıda konuştu. Enflasyonun yüksek kalması durumunda faizleri düşürmeyeceklerini belirten Powell’in açıklamalarından satır başları şöyle:

* Bankacılık sektöründe şartlan genel olarak iyileşti, ABD bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklı.

* Fiyat istikrarı ve maksimum istihdama odaklanmaya devam ediyoruz.

* Enflasyonu Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesine geri getirmeye güçlü şekilde bağlıyız.

* Fiyat istikrarı olmadan güçlü iş gücü piyasasını başaramayız.  Bundan sonra verilere bağlı bir yaklaşım ortaya koyacağız.  Faiz artırımlarının boyutunu verilere bakarak belirleyeceğiz.

Kritik faiz kararı Haziran toplantısında alınacak

* Faiz artışlarını durdurma yönünde bir karar alınmadı. Faiz kararını toplantıdan toplantıya gelecek verileri değerlendirerek belirleyeceğiz. Eğer gerekli olur ise daha fazlasını yapmaya hazırız. Faiz artırımlarının durup durmadığının yanıtını Haziran toplantısında alacaksınız.

* Enflasyonun yüzde 2 seviyesine geri getirilmesi için önümüzde uzun bir yol var. Enflasyon baskıları yüksek seyretmeye devam ediyor.

* Nominal ücret büyümesi yavaşlamanın işaretlerini gösterdi. Bilançoda küçülme süreci devam ediyor.

* Yükselen faiz oranlarının konut sektörü ve yatırılar üzerinde etkilerini görüyoruz.

* Parasal sıkılaştırmanın tam etkisini görmek zaman alacak. Ekonominin kredi şartlarından kaynaklanan ters rüzgarlar ile karşı karşıya gelmesi büyük olasılık.

* Bankacılık sektöründen kaynaklanan gerilimler daha sıkı kredi şartlarına yol açıyor.

* Enflasyonun azaltılmasının trendin altında büyüme ve daha yumuşak iş gücü piyasası gerektirmesi büyük olasılık.

* Borçlanma tavanının artırılmaması kötü bir etki yaratabilir. Borçlanma tavanının artırılma mali politika meselesi, buna seçilmiş yetkililer karar vermeli.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.