ABD’de faiz indirimi başka bahara kaldı

New York Fed Başkanı John C. Williams enflasyonun umulduğu gibi aşağı indiğini ve ekonomik verilere bağlı olarak 2024’ün başlarında faiz indirimi olasılığını dışlamadığını söyledi.

Ekonomi 8 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
ABD'de faiz indirimi 2024'e kalmışa benziyor. New York Fed başkanı John C. Williams, faizlerin gelecek yıl düşmeye başlayabileceğini belirtti.

ABD Merkez Bankası (Fed) yöneticilerinden ve ekonomistlerden faiz artışlarına ilişkin mesajlar gelmeye devam ediyor. Son olarak New York Fed başkanı John C. Williams, faizlerin gelecek yıl düşmeye başlayabileceğini belirtti.

New York Times’ta yayınlanan röportaja göre Williams, faiz oranlarının düşüşü için 2024’e işaret etti. John C. Williams,  ekonomik verilere bağlı olarak 2024’ün başlarında faiz indirimi olasılığını dışlamadığını ve enflasyonun umulduğu gibi aşağı indiğini sözlerine ekledi. Ülkenin bir durgunluk içinde olmadığını söyleyen William ancak arz ve talebin bir noktada dengeye geldiğinin görülmesi gerektiğini ifade etti.

Krizlerin adamından 'ABD'de enflasyonla mücadele bitmedi' uyarısıKrizlerin adamından ‘ABD’de enflasyonla mücadele bitmedi’ uyarısı

‘İşsizlik yüzde 4’ün üzerine çıkabilir’

Faiz konusunda verilerin izlenmesi gerektiğine işaret eden Williams, enflasyondaki düşüşle birlikte işsizlik oranlarının artacağına değinerek işsizlik oranının yüzde 4’ün üzerine çıkabileceğini de söyledi. Williams, “Enflasyon düşüyorsa büyümekte olan bir ekonomiye uygun para politikası duruşunu sürdürmek ve enflasyonun yüzde 2 seviyelerine doğru ilerlemesi halinde önümüzdeki yıl faiz oranlarının buna uygun olarak düşürülmesi gerekecektir” dedi.

ABD'de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladıABD’de faiz 22 yılın en yükseğine çıktı, istihdam yavaşladı

ABD’de 11 kez faiz artırımı oldu

Politika faizinin 0 civarında olduğu 2022 yılının mart ayından buyana Fed önce piyasalardan menkul kıymet alımını kesti  ardından da artırımlara başladı. 2023 yılının temmuz ayına kadar olan sürede Fed’in politika faizini 11 kez artırarak yüzde 5.25- 5,50’ye çektiği görüldü. Fed bu süreçte faizleri son 22 yılın en yüksek düzeyine çıkarmak için 5 kez 25 baz puanlık, 2 kez 50 baz puanlık ve 4 kez de 75 baz puanlık artışa gitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.