ABD’de faiz indirimi küresel borsalara ve altına yaradı

Fed’in faiz indiriminden sonra gelen açıklamalara rağmen altın ve küresel borsalar yükseliyor. Ons altın yüzde 0,64'lük yükselişle 2.575 dolardan işlem görüyor. Gram altın da yüzde 0,59 değer kazanarak 2.819 liraya çıktı.

Ekonomi 19 Eylül 2024
Altın Fed'in faiz indiriminden en çok yararlanan yatırım aracı olacak.

Fed’in (Amerikan Merkez Bankası) dört yıl aradan sonra yaptığı beklenen faiz indiriminin ardından Başkan Jerome Powell’in düzenlediği basın toplantısında verdiği “Kimse 50 puanlık indirime bakıp böyle devam edecek diye düşünmesin, her toplantıda tekrar bakacağız” mesajı coşmaya hazırlanan küresel piyasaların hızını kesmişe benziyor. Nitekim faiz indiriminden çok yararlanması beklenen ons altın, açıklamanın hemen ardından 2,600 dolarlık rekora doğru giderken Powell’ın yarım saat sonraki sözleri nedeniyle inişe geçti. Ancak bugün toparlanmış benziyor  ve şu anda yüzde 0,64’lük artışla 2.575 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise yüzde 0.59 değer kazanarak 2.819 liraya çıktı. İndirim kararından sonra dövizde önemli bir hareket yok. Dolar yüzde 0,02 artışla 34,06; euro da yüzde 0,41 artışla 38,05 liradan işlem görüyor. Borsa İstanbul ise bildiğiniz gibi düşe kalka gidiyor. Açılışta yüzde 1 değer kazanarak 9.868 puana çıkan BİST 100 endeksinin yabancı yatırımcı gelmedikçe kendini toparlaması mümkün değil. Yabancı yatırımcının da Borsa İstanbul’da bir “mıntıka temizliği” yapılmadan rotayı Türkiye’ye çevirmesini düşünmek abesle iştigal.

Karardan sonra hem Asya borsalardaki yükseliş hem de vadeli işlemlerde dünya borsalarının artıya geçmiş olması piyasaların Powell’ın sözlerinden sonra yaşadıkları kafa karışıklığından kurtulmaya başladıklarını gösteriyor.  Japon yeni Powell’ın devam eden indirimlerin aynı boyutta olmayabileceği uyarısıyla değer kaybedince Tokyo Borsası da Nikkei 225 ihracat yapan şirketlerin hisseleri öncülüğünde yüzde 2’den fazla yükseldi. Japonya’da merkez bankasının kararı beklenirken dolar/yen yüzde 0,7 yükselişle 143,3 seviyesine tırmandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi iki haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Dünyada borsalar, kriptolar ve altın yükselirken bizim borsa neden düşüyor?Dünyada borsalar, kriptolar ve altın yükselirken bizim borsa neden düşüyor?

Fed dün gece ne yaptı, TCMB bugün ne yapabilir?Fed dün gece ne yaptı, TCMB bugün ne yapabilir?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.