ABD’de ilk çeyrek büyümesi beklentinin altında kaldı

ABD ekonomik büyümesi ilk çeyrekte, zayıf yatırım harcamaları ve stoklardaki gerilemenin tüketim harcamalarındaki artış etkisini azaltmasıyla yavaşlayarak yüzde 1,1 gerçekleşti. Beklentiler yüzde 1,9 olması yönündeydi.

Ekonomi 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD’de ilk çeyrek büyümesi yüzde 1,1’le beklentilerin oldukça altında kaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 1,9 yönündeydi. Bir önceki çeyrekte yıllıklandırılmış büyüme yüzde 2,6 olarak kaydedilmişti.

Veriler ilk çeyrekte kişisel harcamalar artışın da beklentilerin altında kaldığını gösterdi. Buna göre ilk çeyrekte kişisel harcamalar yüzde 3,7 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 4 olarak belirlenmişti. Bir önceki çeyrekte ABD’de kişisel harcamalarda yüzde 1’lik artış görülmüştü.

Fiyat göstergelerinde ise beklentileri aşan bir gerçekleşme izlendi. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) fiyat endeksi ilk çeyrekte yüzde 4 yükseldi. Ekonomistler endeksin yüzde 3,7 artmasını bekliyordu. Çekirdek PCE ise çeyreklik olarak yüzde 4,9 ile yüzde 4,7’lik artış beklentisini aştı.

Küresel piyasalarda resesyon korkusu güçleniyorKüresel piyasalarda resesyon korkusu güçleniyor

İşsizlik maaşı başvuruları geriledi

ABD Çalışma Bakanlığı, haftalık işsizlik maaşı başvurularına ilişkin verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 22 Nisan ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 16 bin kişi azalarak 230 bine indi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen işsizlik maaşı başvurularının, bu dönemde 248 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi 245 binden 246 bine revize edildi. Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuruları, bir önceki haftaya kıyasla 4 bin kişi azalarak 236 bine geriledi. Süregelen işsizlik başvuruları da 15 Nisan ile biten haftada 3 bin kişilik azalışla 1 milyon 858 bine düştü.

ABD'de ekonomik yavaşlamanın ayak sesleriABD’de ekonomik yavaşlamanın ayak sesleri

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.