ABD’de ekonomik yavaşlamanın ayak sesleri

ABD'de işsizlik başvuruları 25 Mart ile biten haftada beklentilerin üzerinde artarak 198 bine yükseldi. Böylece ABD'de 3 hafta sonra başvurularda ilk kez artış kaydedilmiş oldu. Bu arada ABD'de GSYH geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,6 arttı.

Ekonomi 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

ABD işsizlik maaşı başvuruları üç hafta sonra ilk kez yükselerek istihdam piyasasında daralma sinyali verdi. Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, işsizlik maaşı başvuruları 25 Mart ile biten haftada 7 bin artarak 198 bine yükseldi. Ekonomistlerin medyan tahmini 196 bin başvuru olması yönündeydi. Halihazırda bir hafta veya daha uzun süredir işsizlik maaşı alan kişileri içeren devam eden başvurular, 18 Mart ile biten dönemde 1 milyon 690 binle çok az değişiklik gösterdi.

ABD ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,6 büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim-Aralık 2022 dönemine ait gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai verileri açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 2,6 arttı. Söz konusu dönemde GSYH verisinde aşağı yönlü revizyona gidilirken, piyasa beklentisi ekonominin son çeyrekte yüzde 2,7 büyümesi yönündeydi. Ülkenin GSYH verisine ilişkin ocak ayında yayımlanan öncü verilerde, ekonominin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,9 büyüdüğü, şubat ayında yayımlanan ikinci tahminde ise yüzde 2,7 büyüdüğü kaydedilmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.