ABD’de istihdam beklentileri ikiye katlanınca, dolar ve tahvil yükselişe geçti

ABD'de tarım dışı istihdam eylülde güçlü bir artış sergileyerek 336 bin arttı. Ekonomistlerin beklentisi ise 170 bin olması yönünde idi. Verinin güçlü gelmesi sıkılaştırmaya rağmen iş gücü piyasasının henüz soğumadığını ortaya koyarken, Fed'in "şahin" politikasına devam edeceğine işaret ediyor.

Ekonomi 7 Ekim 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Eylülde ABD'de istihdam verisi artarken, ülkede işsizlik oranı 3,8'le sabit kaldı. İşsizliğin yüzde 3,7'ye düşmesi bekleniyordu.

ABD’de eylül ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Ekonomistlerin eylülde beklentisi artışın 170 bin olması yönünde iken istihdam verileri beklentileri aşarak 336 bin arttı. Böylece ABD’de tarım dışı istihdam eylülde güçlü artış kaydederken, verinin ardından dolar ve tahvillerin getirisinde yükselişler görüldü. Veri altın fiyatlarını da dalgalandırdı.

ABD enflasyonu altın fiyatlarını dalgalandırdı, önce düştü sonra yükseldiABD enflasyonu altın fiyatlarını dalgalandırdı, önce düştü sonra yükseldi

İşsizlik sabit kaldı

Ülkede işsizlik oranı 3,8’le sabit kaldı. İşsizliğin yüzde 3,7’ye düşmesi bekleniyordu. Enflasyon görünümü açısından izlenen ortalama saatlik kazançlarda ise beklentilerin sınırlı da olsa altında bir tablo ortaya çıktı. Buna göre eylülde ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Buradaki beklenti artışın yüzde 0,3 olması yönündeydi. Aylık olarak ise ortalama saatlik kazançlarda artış yüzde 4,2 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 4,3 olarak belirlenmişti. Verinin ardından doların başlıca para birimleri karşısındaki performansını ortaya koyan dolar endeksi yüzde 0,20 artışla 106,55’e çıktı. ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,75’ten yüzde 4,81’e yükseldi.

Altın fiyatları dalgalandı

Verinin ardından ABD Hazine tahvili faizlerinde artışlar görülürken, dolar cinsi ons altın fiyatı geriledi. Veri öncesinde 1822 dolar seviyesinde olan ons altın fiyatı, veri sonrasında yüzde 0,5’lik düşüşle 1811 dolara kadar geriledikten sonra kayıplarının geri aldı. Veri sonrası 1609 TL’ye kadar gerileyen gram altın daha sonra 1615 TL’ye yükseldi.

Veri neden önemli?

İstihdam verisi iş gücü piyasasının güçlü olduğuna işaret etti. ABD Merkez Bankası (Fed), para politikasının faizde çizeceği yöne ilişkin istihdam piyasası kritik önem taşıyor. Verinin güçlü gelmesi sıkılaştırmaya rağmen iş gücü piyasasının henüz soğumadığını ortaya koyuyor. Bu da Fed’in “şahin” politikasına devam edeceğine işaret ediyor. Fed eylül ayındaki son toplantısında politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.

ABD ekonomisinde büyüme beklentilerin altında kaldıABD ekonomisinde büyüme beklentilerin altında kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.