ABD’den 14 Türk şirketine Rusya yaptırımı geldi

ABD, Rusya ile bağlantıları nedeniyle yaptırım listesini aldığı şirket ve kişilerin sayısını arttırdı. ABD'nin listesinde bulunan yaklaşık 400 kişi ve kuruluş arasında Türkiye’den 14 şirket ve dokuz kişi de var.

Ekonomi 31 Ekim 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Rusya, 2022'de Ukrayna’da binlerce kişinin ölümüne veya yaralanmasına ve şehirlerin enkaza dönmesine yol açan işgalinin ardından kendisine uygulanan yaptırımlardan kaçınmaya çalışıyor.

ABD, Türkiye, Hindistan, Çin ve daha birçok ülkeden yaklaşık 400 kişi ve kuruluşu Rusya’nın savaş çabalarını sürdürmesine destek olan ve yaptırımlardan kaçınmasına tedbirlerden yardımcı olan ürün ve hizmetler sağlamakla suçladığı yeni bir yaptırım listesi açıkladı. ABD Maliye Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre çarşamba günü 10’dan fazla ülkeden yaklaşık 400 kişi ve kuruluşa yaptırım kararı alındı.

Reuters haber ajansına konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye göre son yaptırımlar üçüncü ülkeler üzerinden Rusya’nın kendisine uygulanan yaptırımları aşmasına karşı şimdiye kadar yapılan en koordineli hamle oldu. Yaptırım uygulanan kuruluşlar arasında onlarca Çin, Hong Kong ve Hindistan merkezli şirket yer aldı. Yetkiliye göre bir yaptırım paketi içinde listede ilk defa bu kadar çok ülkeden çok sayıda şirket yer alıyor.

Yaptırımlara ayrıca Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Tayland, Malezya, İsviçre ve diğer ülkelerdeki hedefler de dahil edildi.

Rusya 2022’de Ukrayna’da binlerce kişinin ölümüne veya yaralanmasına ve şehirlerin enkaza dönmesine yol açan işgalin ardından kendisine uygulanan yaptırımlardan kaçınmaya çalışıyor. Yaptırım paketi Washington’un kaçınma çabalarını engelleme çalışmalarının ardından geldi.

İsminin açıklanmamasını isteyen  bir Amerikalı yetkili son yaptırımlar için “Bu hem bu ülkelerin hükümetlerine, hem de özel sektörlerine ABD hükümetinin Rusya’ya uygulanan yaptırımların aşılmasına karşı koymaya ve Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı sona erdirmesi için baskı yapmaya devam etme kararlılığı yönünde ciddi bir mesaj göndermeli” dedi.

ABD: Dünya çapında kararlı adımlar atacağız

ABD Hazine Bakanlığı 274 kişi ve kuruluşa yaptırım uygularken Dışişleri Bakanlığı 120’den fazla hedefi yaptırım listesine aldı. ABD Ticaret Bakanlığı da Rus ordusuna destek verdikleri iddiasıyla 40 şirket ve araştırma kuruluşunu ticaret kısıtlama listesine ekledi.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo yaptığı açıklamada “ABD ve müttefiklerimiz Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü yasadışı ve ahlaksız savaşta ihtiyaç duyduğu kritik araç ve teknolojilerin akışını durdurmak için dünya çapında kararlı adımlar atmaya devam edecek” dedi.

Yaptırımlar Rusya’nın tedarik çabalarını aksatmayı hedefliyor

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre son yaptırımlarda Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC) Türkiye’de bulunan 14 kuruluş ve dokuz kişiyi hedef aldı. Yaptırımların gerekçesi olarak bu kişi ve kuruluşların “Rusya’nın askeri kampanyasını desteklemek için kritik öneme sahip Rus son kullanıcıları adına gelişmiş silahların, bileşenlerin ve mühimmatın tedarikini kolaylaştırması” gösterildi. Ayrıca Rusya’daki son kullanıcılar arasında Rusya Savunma Bakanlığı ve devlete ait savunma şirketleri olduğu belirtildi. Yaptırımların Rusya’nın tedarik çabalarını aksatmayı hedeflediğini vurgulayan ABD Maliye Bakanlığı Türk hükümetiyle yaptırımlar üzerine kapsamlı istişareler yapıldığını belirtti.

Washington’daki Rus, Çin ve Hindistan büyükelçilikleri Reuters haber ajansının bu gelişmeyi yorumlama talebine yanıt vermedi. Türk hükümeti de Reuters’ın yorum talebini yanıtlamadı.

ABD, Rusya’ya mikroelektronikler dahil gelişmiş bileşenler olan ortak yüksek öncelikli ürünlerin tedarikine karşı defalarca uyarıda bulunmuştu. ABD ve Avrupa Birliği Rusya’nın mikroelektronikleri Ukrayna’daki savaşında kullanılmasını muhtemel görüyor.

Hindistan’ın satışları arttı

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Hindistan’dan Rusya’ya bu tür malların ihracatında artış olduğunu ve bu tür faaliyetleri kolaylaştıran şirketlere karşı işlem yapılmasına ilginin arttığını söyledi.

Bakanlıktan üst düzey başka bir yetkili de salı günü Reuters’a verdiği demeçte Rusya’ya ulaşan yüksek öncelikli malların yüzde 70’inden fazlasının Çin’den geldiğini ve savaşın başlangıcından bu yana bu malların toplam değerinin yaklaşık 22 milyar doları aştığını söyledi.

Yetkili Çin’in sağladığı mallar için “Bu en büyük ikinci tedarikçinin 13 katından fazla” dedi. 2023 sonu itibariyle Rusya’ya Çin’in ardından en çok mal gönderen ülke Türkiye’ydi.

=

ABD'den Türkiye'ye Rusya uyarısı: Yaptırım uygulamaktan başka seçeneğimiz kalmazABD’den Türkiye’ye Rusya uyarısı: Yaptırım uygulamaktan başka seçeneğimiz kalmaz

ABD'den Rusya bağlantısı nedeniyle 13 Türk şirkete daha yaptırım kararıABD’den Rusya bağlantısı nedeniyle 13 Türk şirkete daha yaptırım kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.