Moskova katliamı: Ölü sayısı yükseldi, Rusya ‘IŞİD yaptı’ya inanmıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’daki saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 140’a çıkarken Rusya parlamentosu "Batı'nın terörü finansmanının" soruşturulmasını istedi.

Dünya 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Aleksandır Avilov/ Moskova Haber Ajansı

Dünyanın tüm dikkatini Moskova’ya yönelten terör saldırısının üstünden günler geçti. Kamuflaj giyimli teröristlerin ağır silahlarla konser salonunu basarak önlerine geleni gözlerini kırpmadan hedef aldığı saldırıda ölenlerin sayısı arttı. Ölü sayısı hastanede tedavi gören bir kişinin hayatını kaybetmesiyle 140’a yükseldi, 180 de yaralı var. Yetkililer ve uzmanlar ölü sayısının daha da artacağından endişe ediyor.

‘Doktorlar her şeyi yaptı’

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko Moskova’da gazetecilere 22 Mart’ta “Crocus City Hall” konser salonuna yapılan saldırıda yaralananların tedavisinin sürdüğünü söyledi. Tedavi görenlerden birinin bugün hayatını kaybettiğini belirten Muraşko “Maalesef durumu son derece ağır olanlardan biri hayatını kaybetti. Doktorlar mümkün olan her şeyi yaptı” dedi.

Muraşko 19’u ağır 80 kişinin tedavisinin sürdüğünü kaydetti. Geri kalan yaralıların ayakta tedavi gördüğü biliniyor. Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin 25 Mart’ta saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 139 olduğunu bildirmişti.

Rusya ve Batı kavgası sürüyor

IŞİD’in Afganistan kolu olarak bilinen IŞİD Horasan’ın (IŞİD-H) üstlendiği saldırıyla ilgili yedi kişi tutuklanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk açıklamasında saldırıyı düzenleyen dört kişi dahil 11 kişinin yakalandığını duyurmuştu. Saldırıyı IŞİD’in üstlenmesinin ardından bir başka tartışma alevlendi. Rusya saldırıdan günler önce vatandaşlarını “Moskova’da büyük bir terör saldırısı bekleniyor, kalabalık yerlerden uzak durun, ülkeyi terk edin” diye uyaran Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) ve Ukrayna’yı sorumlu tutarken Batı ise bunu reddediyor.

Zaharova: İnanması güç

Bu tartışmalar devam ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova bir açıklama yaptı. Haftalık basın toplantısında saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunan Zaharova IŞİD’in Moskova’daki saldırıyı yapabilecek kapasiteye sahip olduğuna inanmanın “son derece güç” olduğunu söyledi. Rus yetkililer örgüt saldırıyı üstlenmesine rağmen buna şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor. Rusya IŞİD saldırısının perde arkasında Ukrayna, İngiltere ve ABD’nin olduğunu iddia ediyor. Ukrayna Rusya’nın saldırıya karıştığı yönündeki suçlamalarını reddetti. ABD ve Fransa saldırının arkasında IŞİD’in olduğunu doğrulayan istihbarata sahip olduklarını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron Rusya’nın terör saldırısında Ukrayna ve Batı’nın dahli olduğu yönündeki iddiaları “tamamen saçmalık” olarak niteledi.

Rusya’da yeni gündem: Batı’nın terör finansmanı soruşturulacak

The Guardian’ın haberine göre Moskova’daki terör saldırısı ardından gözlerin Batı’ya çevrildiği Rusya’da “Batı’nın terör finansmanının soruşturulması” gündeme getirildi. Rus yetkililer ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından Rusya’ya karşı gerçekleştirilen “terör eylemlerinin organizasyonu, finansmanı ve yürütülmesinin” araştırılması için parlamentodan gelen talebi inceleyeceklerini açıkladı.

Cuma günü Moskova’daki Crocus konser salonuna düzenlenen terör saldırısından bu yana Rus siyasetçiler ve medya mensupları yaşananlarda Ukrayna ve Batı’nın parmağı olduğuna dair açıklamalara devam ediyor. Rusya saldırganların Ukrayna’ya kaçmaya çalışırken ülke sınırına yakın bir yerde yakalandığını açıklamıştı. Rusya’nın en yakın müttefiklerinden Belarus’a göre olası adres Minsk’ti. Belarus haber ajansı Belta, Devlet Başkanı Aleksender Lukaşenko’nun açıklamalarına yer verdi. Lukaşenko saldırganların önce Belarus’a geçme niyetinde olduklarını söyledi. Belarus Devlet Başkanı saldırıdan dakikalar sonra Moskova tarafından bilgilendirildiklerini ve derhal sınır güvenliğini artırdıklarını kaydettiği açıklamasında “Belarus’a giremediler. Belarus’a girmeye çalışmanın çok kötü bir fikir olacağını biliyorlardı, çünkü Belarus derhal güvenlik önlemlerini artırdı. Bu yüzden Belarus’a girme şansları yoktu. Bunun farkına vardılar, geri döndüler ve Ukrayna-Rusya sınırına yöneldiler” dedi.

IŞİD Cuma günü Moskova’daki konser alanına düzenlenen terör saldırısından sorumlu olduğunu birçok kez dile getirmiş ve IŞİD’e bağlı medya kanalları silahlı kişilerin videolarını yayınlamıştı. Vladimir Putin saldırıyı radikal İslamcıların gerçekleştirdiğini kabul ederken, Ukrayna’nın bir rol oynadığını da ifade ediyor.

Ne olmuştu?

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Crocus City Hall” adlı konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görülmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı düzenleyen 4 teröristin de içinde olduğu 11 kişinin yakalandığını bildirmişti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, salondaki çalışmaların sonlandırıldığını dün açıklamıştı.

Rusya: Moskova saldırısının arkasında üç ülke varRusya: Moskova saldırısının arkasında üç ülke var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.