ABD’den Amazon’a internette tekel davası: Varlıklarını sat

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), 1.3 trilyon dolar değerindeki Amazon’u çevrimiçi pazarında başka platformlarda daha uygun fiyatlı ürün sunmaya çalışan satıcıları engellemeye çalışmakla suçluyor.

Ekonomi 28 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tekel davasıyla karşı karşıya gelen Amazon, 5 Temmuz 1994'te Bellevue, Washington'da Jeff Bezos tarafından kuruldu.

Jeffrey Preston Bezos tarafından 1994 yılında Washington’da kurulan online pazar yeri devi Amazon’un başı ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile derde girdi. Daha önce İspanya’da rekabeti bozduğu gerekçesiyle ceza alan Amazon’a, bu sefer de FTC tarafından, tekel olduğu ve elindeki imkanları kötüye kullandığı gerekçesiyle dava açıldı. FTC, Amazon’a uzun süredir beklenen tekelleşme karşıtı davayı açtı ve mahkemeden şirketi elindeki varlıkları satmaya zorlama konusunu değerlendirmesini talep etti. Hükümet, Amazon’u internetin en kazançlı alanlarını tekelleştirmekle suçluyor.

Apple ve Amazon'un yıllık cirosu Türkiye'nin milli gelirini aştıApple ve Amazon’un yıllık cirosu Türkiye’nin milli gelirini aştı

Uygun fiyatlı satıcıları engellemekle suçlanıyor

FTC, bugün 1,3 trilyon dolar değerinde olan Amazon’u çevrimiçi pazarında başka platformlarda daha uygun fiyatlı ürün sunmaya çalışan satıcıları engellemeye çalışmakla suçluyor. FTC tarafından yapılan açıklamada Amazon’un satıcıları kendisine ait depoları ve teslimat hizmetlerini kullanmaya zorlayarak hem tüketiciler hem de satıcılar için maliyetleri şişirdiği ifade edildi. Amazon’un bir tekel olduğunu ve elindeki imkanları kötüye kullandığını belirten FTC’ye göre bir satıcı “Gidecek başka yerimiz yok ve Amazon bunu biliyor” şeklinde konuştu.

FTC Başkanı Amazon’un nüfuzu ile ilgileniyor

Amazon.com ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin internet üzerinden yapılan aramalar, sosyal medya ve çevrimiçi perakendecilik alanlarındaki hakimiyetlerini kötüye kullandıklarına yönelik yıllardır yapılan şikayetlerin ardından şirkete yönelik dava açılması bekleniyordu. Büyük teknoloji şirketlerine karşı bir adım atılmasının gerekliliği Cumhuriyetçi ve Demokratların aynı fikirde olduğu az sayıdaki konulardan biri olma özelliği taşırken, FTC Başkanı ise özellikle Amazon’un nüfuzu ile ilgileniyor. FTC, mahkemeden Amazon’un hukuka aykırı eylemlerini durdurmasını sağlamak üzere kalıcı bir tedbir kararı çıkarılmasını talep ettiğini belirtti. Dava, Amazon’un merkezinin yer aldığı Seattle’daki federal mahkemede açıldı. FTC’nin mahkemeye sunduğu şikayette “Amazon, kontrol edilmediği sürece tekel gücünü korumak için yasadışı davranışları sürdürecektir” ifadeleri yer aldı.

Kitap satarak başlamıştı

Amazon, 5 Temmuz 1994’te Bellevue, Washington’da Jeff Bezos tarafından kuruldu. Şirket ilk olarak kitapların satıldığı bir çevrimiçi pazar yeri olarak ortaya çıktı, ancak zamanla elektronik araçlar, video oyunları, giyim, mobilya, yiyecek, oyuncak, ve mücevher satacak kadar genişledi. 2015’te, piyasa değeri açısından Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en değerli perakendeci şirket olarak Walmart’ı geride bıraktı.

İspanya'dan rekabeti bozan Apple ve Amazon'a dev cezaİspanya’dan rekabeti bozan Apple ve Amazon’a dev ceza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.