İspanya’dan rekabeti bozan Apple ve Amazon’a dev ceza

İspanya, aralarında anlaşarak piyasada rekabeti bozucu uygulamalar yaptıkları gerekçesiyle Apple'a 143 milyon 640 bin euro, Amazon'a da 50 milyon 510 bin euro para cezası verdi.

Ekonomi 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Avrupa ülkeleri piyasada rekabeti bozan şirketleri çok ağır şekilde cezalandırıyor. İspanya Rekabet Kurulu çevrim içi pazarda rekabete ilişkin belirli kısıtlamalar uyguladığı gerekçesiyle 3 trilyon dolardan fazla piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi olan Apple’a 143 milyon 640 bin euro, Amazon’a da 50 milyon 510 bin euro ceza kesti.

AB'den Amazon'a iRobot soruşturmasıAB’den Amazon’a iRobot soruşturması

Apple ve Amazon’un, 31 Ekim 2018’de Amazon’un Apple’ın yetkili satıcısı olma koşullarını belirleyen bir protokole imza attıkları belirtilen açıklamada, bunun İspanya’da elektronik ürünlerin internette (çevrim içi) perakende satışıyla bağlantılı rekabeti kısıtlayan bazı maddeler içerdiği kaydedildi.

Apple ile Amazon arasındaki protokolden dolayı Apple ürünlerinin perakende satışı için İspanya’daki Amazon sitesini kullanan satıcıların yüzde 90’ından fazlasının İspanya’daki çevrim içi ana pazarın dışında bırakıldığı aktarılan açıklamada, Amazon’da satma yetkisine sahip olmayan satıcıların önemli bir satış kanalını kaybettikleri belirtildi.

Mobil ekosistem sektörüne 'Rekabet' incelemesiMobil ekosistem sektörüne ‘Rekabet’ incelem

İtalya’da da cezaya çarptırılmışlardı

İtalya Rekabet Kurumu da (Antitrust), 2021 yılında  Amazon ve  Apple’a, piyasada rekabet kurallarına aykırı davrandıkları gerekçesiyle toplamda 203,2 milyon euro’luk para cezası vermişti. Kurumdan yapılan açıklamada, Apple ve Beats markalarının ürünlerini satan satıcıların, “amazon.it” internet sitesinde karşılaştıkları kısıtlamalar nedeniyle bu cezanın verildiği belirtilmişti. İtalya Rekabet Kurumu’nun soruşturmasında, Apple ve Beats’in sadece belirli satıcıların “amazon.it” sitesinde satış yapmasına izin verdiği ve bunun da Avrupa Birliği kurallarına aykırı olduğu ifade edilmişti.  İtalya Rekabet Kurumu, Amazon ve Apple’a “amazon.it”e uyguladıkları ayrımcı kısıtlamaları sonlandırması talimatını da verdi. Amazon’dan yapılan açıklamada ise söz konusu cezanın “orantısız ve haksız” olduğu, cezaya itiraz edileceği ifade edilmişti.

İspanya da Apple’a rekor para cezası vermişti

Apple, 202 yılında Fransa Rekabet Kurumu tarafından iki toptan satıcıyla rekabet kurallarına aykırı bir şekilde özel anlaşmalar yaptığı gerekçesiyle 1.1 milyar euro’luk cezaya çarptırılmıştı. Bu, o tarihe kadar Fransa’da rekabet ihlali yüzünden verilen en yüksek para cezası olmuştu. Cezayla ilgili açıklamada bulunan Rekabet Kurumu Başkanı Isabelle de Silva “Apple ile Tech Data ve İngram Micros şirketleri birbirleriyle rekabet etmemek üzere anlaşmış ve satıcıların rekabeti artırmasını engellemiştir. Böylece Apple ürünleri için toptan satış pazarı ‘sterilize’ hale getirilmiştir” demişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.