Nvidia 1,78 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Amazon’u geçti

Mayısta bir trilyon dolar piyasa değerine ulaşan Nvidia dokuz ayda yüzde 78 değer kazanıp bir trilyon 781 milyar dolarla Amazon'u geçmeyi başardı. Borsa İstanbul'u altıya katlayan şirketin başarısının altında yapay zeka çiplerine olan talep yatıyor.

Bilim Teknoloji 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Mayıs ayı sonunda 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan Nvidia, değerini 9 ay gibi kısa sürede 1.78 trilyon dolara ulaştırmayı başardı.

Yapay zeka çiplerine olan talepteki artışla yükselişini sürdüren California merkezli çip üreticisi Nvidia’nın piyasa değeri 1 trilyon 781 milyar dolara ulaşarak ABD’li perakende devi Amazon’u geride bıraktı. Amazon’un hisseleri bugün yüzde 2,15 azalışla 168,64 dolara düşerken, şirketin piyasa değeri 1,75 trilyon dolar seviyesinde kaldı. Nvidia’nın hisseleri ise yüzde 0,17 düşüşle 721,28 dolara gerilemesine rağmen, henüz 9 işlem gününün tamamlandığı şubat ayında şirketin hisselerindeki artış yüzde 17’yi aştı.

Yıla 500 doların hemen altında başlayan şirketin hisselerinin 2024 başından bu yana yüzde 46’ya yakın değer kazanması da dikkati çekti. Böylece Nvidia ABD’nin en değerli dördüncü şirketi olurken Amazon beşinci sıraya geriledi. Ülkede en değerli üç şirket ise üç trilyon dolarla Microsoft, yaklaşık 2,9 trilyon dolarla Apple ve 1,8 trilyon dolarla Alphabet olarak sıralandı.

Şirketin piyasa değeri yapay zeka çiplerine yönelik artan talebin etkisiyle geçen yıl mayıs ayında bir trilyon dolara ulaşmıştı. Böylece şirket sadece 9 ayda piyasa değerini yüzde 78’in üstünde artırmayı başardı.

Borsa İstanbul’u altıya katladı

Nvidia piyasa değeriyle Borsa İstanbul’u da altıya katlamış oldu. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değeri yaklaşık 341 milyar dolar. Koç Holding 14 milyar dolarlık piyasa değeriyle Borsa İstanbul’un en büyük şirketi olurken ikinciliği 2,6 milyar dolarla THY sırtlanmış durumda.

Trilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdımTrilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdım

Kuzenlerin yapay zeka çip savaşlarıKuzenlerin yapay zeka çip savaşları

 

Yapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia'nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdıYapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia’nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.