ABD’den faiz indirimi bekleyen altın toparlanma sinyalleri veriyor

Altın hem iç piyasada hem de dış piyasada Fed'in faiz kararı öncesi haftada yükselmeye başladı. Uzmanlara göre bir faiz indirimi kararı hem altının hem de euronun değer kazanmasını hızlandırırken doların da düşüşünü beraberinde getirecek.

Ekonomi 11 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Altında hem iç hem de dış piyasada bir hareketlenme başladı.

Piyasalar Fed’in gelecek hafta yapacağı toplantıda açıklanacak faiz kararını etkileyecek enflasyon verilerini beklerken altında hem iç hem de dış piyasada bir hareketlenme gözleniyor. Ons altın günü yüzde 0,34 değer kazanarak 2525,33 dolardan, gram altın ise yüzde 0,44 değer kazanarak 2764,22 TL’den başladı.

Günlerdir hafif de olsa değer kazanan dolar bugün yüzde 0,01’lik gerilemeyle 34,03 TL’ye inerken euro yüzde 0,25 değer kazanarak 37,63 TL’ye çıktı. Uzmanlar Fed’in önümüzdeki hafta yapacağı bir faiz indirimi açıklamasının altının hızla değer kazanmasına doların ise değer yitirmesine neden olacağını söylüyor. Her gün küçük adımlarla aşağıya doğru giden Borsa İstanbul güne yine düşüşle girdi. BİST 100 endeksi yüzde 0.2 değer kaybıyla 8605,38 puandan işlem görüyor.

Japonya’dan faiz artırım sinyali geldi

Bu arada küresel borsalar de çalkantılı bir seyir izliyor.  Salı günü artıda kapanan Wall Street endeksleri vadeli işlemlerde düşüş yaşıyor. Asya’da endeksler düşerken tahviller değer kazanıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi aralıksız üçüncü işlem gününde geriledi.

Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Junko Nakagawa çarşamba günü ekonomi ve enflasyon tahminlerle uyumlu hareket ederse merkez bankasının faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini söyledi. Japon Yeni, ABD doları karşısında ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 141,68’de işlem gördü.

Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,72 düştü ve geniş tabanlı Topix endeksi yüzde 0,84 düştü, altı günlük düşüş serisini uzattı. Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 0,2 düşerken küçük ölçekli Kosdaq endeksi yüzde 1,61 yükseldi. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,24;  Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,2 düştü.

Japonya Merkez Bankası kasırgayı şimdilik dindirdi, ortalık süt liman gibiJaponya Merkez Bankası kasırgayı şimdilik dindirdi, ortalık süt liman gibi

Piyasalarda Japonya etkisi carry trade'in maliyetini artırdıPiyasalarda Japonya etkisi carry trade’in maliyetini artırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.