AB’de bütçe açığı krizi: 7 üye ülke hakkında disiplin süreci başlatıldı

AB'de bütçe açığı veren yedi üye ülke hakkında disiplin prosedürü başlatılıyor. Fransa ve İtalya'nın da yer aldığı bu üyelerin borçlarının düşürülmesi hedeflenecek.

Dünya 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri AB Konseyi toplantısının ardından Polonya ve diğer altı üye ülkeye karşı aşırı bütçe açığı prosedürü başlattı. Prosedüre dahil edilen ülkeler arasında Fransa, İtalya, Belçika, Macaristan, Malta ve Slovakya yer alıyor.

Prosedürün devreye girmesi için yapılan ve çarşamba günü başlayan oylama dün sonuçlandı. İlgili ülkelerin düzeltici eylemleri yerine getirmeleri için dört ila yedi yıl arasında süreleri olacak.

Avrupa Komisyonu 19 Haziran’da bu yedi ülkenin herhangi bir düzeltici adım atmadığını düşündüğü için prosedürü başlatmaya karar vermişti.

Bir üye ülkenin bütçe açığı gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 3’ünü ve borcu GSYH’sinin yüzde 60’ını aştığında ‘aşırı açık prosedürü’ başlatılır. Tüm üye devletler bu referans değerlerine uymak zorundadır.

Aşırı açık prosedürü tüm üye devletlerin disiplinli bütçeleme yapmalarını ve aşırı açık vermekten kaçınmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Nihai hedef, düşük borcun sürdürülmesi ya da sürdürülebilir seviyelere indirilmesidir.

Yıl sonuna doğru Konsey’in, Komisyon’un önerileri temelinde üye devletleri, açıklarını düzeltmek için etkili tedbirler almaya çağıran tavsiyeleri kabul etmesi bekleniyor. Avrupa Komisyonu’nun Kasım ayı civarında Konsey’e öneriler için tavsiyelerini sunacağı öngörülüyor.

Sicili kabarık Polonya’dan yanıt

Polonya Maliye Bakanı Andrzej Domanski hükümetin aşırı açık prosedürü kapsamındaki yükümlülüklerini aşamalı olarak yerine getireceğini söyledi.

Domanski parlamentoda gazetecilere yaptığı açıklamada “Beklendiği üzere Avrupa Komisyonu aşırı açık prosedürünü başlatmak üzere bu adımı atmaya karar verdi” dedi ve ekledi:

“Şu anda Avrupa Komisyonu ile teknik diyalog halindeyiz. Kasım ayında Avrupa Komisyonu’ndan tavsiyeler alacağız ve uygun adımları atmaya başlayacağız.”

Polonyalı bakan bütçe kesintilerinin tartışılmayacağını da vurguladı: “Ekonomik büyümemiz sayesinde bütçe gelirleri artıyor ve taahhütlerimizi adım adım yerine getireceğimize kesinlikle inanıyorum.”

Bakan KDV’den elde edilen bütçe gelirlerinin hızla arttığını belirterek “Haziran ayında yüzde 30 oranında arttı, bu nedenle iyimserim” dedi.

Polonya daha önce 2004-2008 ve 2009-2015 yılları arasında aşırı bütçe açığı prosedürüne tabi tutulmuştu.

Avrupa diken üstünde: Tehlike IŞİD, hedef çocuklar, araç sosyal medyaAvrupa diken üstünde: Tehlike IŞİD, hedef çocuklar, araç sosyal medya

Avrupa Macaristan'a karşı tek yürek: Dönem toplantılarında ev sahibi Budapeşte olmayacakAvrupa Macaristan’a karşı tek yürek: Dönem toplantılarında ev sahibi Budapeşte olmayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.