Trump’ın başkan seçilmesi Alman ekonomisini de sallayacak

Alman Ekonomi Enstitüsü'nün yayınladığı 'Trump yeniden seçilirse ne olur?' başlıklı analizde Trump'ın seçilmesi halinde, korumacı önlemler nedeniyle Alman ekonomisindeki büyümenin yavaşlayacağı ifade ediliyor.

Ekonomi 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Donald Trump’ın korumacı politikalarından AB üyelerinden en çok Almanya'nın etkileneceği belirtiliyor.

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın 5 Kasım’da yeniden başkan seçilmesinin ihracat odaklı Alman ekonomisinin büyümesini belirgin şekilde yavaşlatabileceğini açıkladı. Kuruluş “Trump yeniden seçilirse ne olur?” başlıklı bir analiz yayınladı.

Analize göre Trump’ın “Kasım 2024’te yeniden ABD Başkanı olarak seçilmesi” ve “ABD’nin ticaret açığını azaltmak amacıyla gümrük vergilerini artırma yönündeki taahhütlerini yerine getirmesi” küresel ticaret düzeninde önemli karışıklığa yol açabilir.

Analizde iki senaryo var

IW ekonomistleri birinci senaryoda 2025 yılında ABD gümrük vergilerinin tüm ABD ithalatında yüzde 10’a ve ABD’nin Çin’den ithalatında yüzde 60’a çıkarılmasını, ikinci senaryo da ise Çin’in tepki olarak ABD’den yaptığı ithalata yüzde 40’lık gümrük vergisiyle misilleme yapmasını modelledi.

Trump’ın ABD’nin ticaret açığını azaltmak için gümrük vergilerini artırması durumunda Alman ürünlerinin ihracatının yavaşlayacağı belirtilen analizde 2025’ten itibaren yeni bir ticaret ve gümrük anlaşmazlığı olmayacağını öngören temel senaryoya göre Almanya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2028 yılında yüzde 1,2 daha düşük olabileceği belirtildi.

Donald Trump’ın korumacı politikalarından AB üyelerinden en çok Almanya’nın etkileneceğine vurgu yapılan analizde ülkenin dört yıl içinde sabit fiyatlarla hesaplanan GSYH kayıplarının birinci senaryoda 120 milyar avro, ikincisinde ise 150 milyar avro olacağı belirtildi. IW’ye göre Almanya’nın en önemli dış ticaret ortaklarından gelen talep 2028’de gümrük vergisi artışı olmaması durumuna göre yaklaşık yüzde 5,5 daha düşük olacak. Bu da Alman ihracatında yüzde 4,5’lik düşüşe denk geliyor.

Her iki senaryoda da reel ABD GSYH seviyesi gümrük vergileriyle ilgili anlaşmazlık olmaması durumuna göre yaklaşık yüzde 1 ila 1,4 daha düşük olacak. ABD’de dört yıl boyunca sabit fiyatlarla hesaplanan GSYH kayıpları birinci senaryoda yaklaşık 600 milyar dolar, ikinci senaryoda ise bir trilyon dolar olarak olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.