Galatasaray’ın üç silahşörleri işbaşında… Uygun adım şampiyonluğa

Galatasaray, ligin bitimine üç hafta kala yıldızları Hakim Ziyech, Dryer Mertens ve Mauro Icardi'nin ikişer golüyle Bülent Uygun'un çalıştırdığı Sivasspor'u 6-1 yendi. Maç fazlasıyla takipçisi Fenerbahçe ile puan farkını yediye çıkardı.

Spor 5 Mayıs 2024
Galatasaray kritik virajı farklı döndü. Maçta iki kez fileleri havalandıran Mauro Icardi gol krallığı yarışında arayı açtı.

Galatasaray, 93 puanla girdiği haftada hem şampiyonluk yarışında avantajını korumak hem de Süper Lig tarihinin puan rekorunu kırmak için Sivasspor’u ağırladı. Söz konusu yarıştaki diğer takım Fenerbahçe’ye iki hafta önce evinde çelme takan Sivasspor ise yükselen formunu 15 maçtır kazanan rakibine karşı sürdürmek istiyordu. Galatasaray hiç kaybetmediği iç sahada taraftarı karşısına çıktı. Geçtiğimiz hafta oynanan Adana Demirspor maçının yıldızı Dries Mertens arka adalesindeki sıkıntıya rağmen ilk 11’de yer alıyordu.

Galatasaray maça beklendiği gibi iyi başladı. 11. dakikada gelişen atakta Barış Alper Yılmaz sol taraftan pasını verdi, ceza alanı içi sağ tarafında topla buluşan Hakim Ziyech attığı şutla golü buldu. Galatasaray 1-0 öne geçti. 26. dakikada gelişen atakta bu kez Mauro Icardi pası, ceza alanı çizgisi üzerinden şutu atan Lucas Torreira topu auta yolladı. 34. dakikada bu kez Sivas etkili geldi. Koita sol çaprazdan şutunu attı, Muslera kurtardı. 38. dakikada Belçikalı yıldız Dries Mertens sahne aldı. Oyuncu Barış Alper’in çevirdiği topta kontrolünü yaptı, kaleye yakın mesafeden isabetli şutla topu ağlara yolladı. İlk yarı 2-0 bitti.

Galatasaray bu oyuna çok 'HâkimGalatasaray bu oyuna çok ‘Hâkim

İkinci yarıya farkı azaltma çabasıyla başlayan Sivasspor, 54. dakikada Turgunbayev’in kornerden yaptığı ortada Caner Osmanpaşa’nın vuruşuyla durumu 2-1 yaptı. Ancak Cimbom’un bu gole yanıtı gecikmedi. Dries Mertens’in ortasında Icardi topla buluştu ve durumu 3-1’e getirdi. Bir dakika Faslı yıldız Hakim Ziyech bir kez daha sahneye çıktı ve uzaktan sol ayağıyla vuruşunu yapıp farkı üçe çıkardı.

70. dakikada Sivassporlu Rey Manaj yeniden farkı ikiye düşürdü. Ancak gol, ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. İki dakika sonra Dries Mertens yeniden sahneye çıktı. Barış Alper’in içeri doğru kaldırdığı topta Icardi kafayla pası verdi, Mertens sağ ayağıyla şutu attı ve meşin yuvarlak Ali Şaşal Vural’ın koruduğu ağlara yolladı. 81. dakikada Galatasaray bir gol daha attı. Icardi gelen ortaya doğru atak ederken Ali Şaşal’a faul yaptığı tespit edildi ve gol geçersiz sayıldı. Ancak bu golün 85. dakikada geldi. Arjantinli golcü bu kez ağları buldu. Skor 6-1 oldu. Icardi bu sezonki 23. golünü attı. Karşılaşma bu skorla sona erdi.

Cimbom mayıs ayını açtı: Kadın futbolunda şampiyon Galatasaray!Cimbom mayıs ayını açtı: Kadın futbolunda şampiyon Galatasaray!

Rakamlarla Galatasaray-Sivasspor maçı

Galatasaray bu sonuçla beraber Süper Lig tarihinin puan rekorunu eline geçirdi. 96 puanlı Cimbom, son üç haftada beş puan alması halinde 24. şampiyonluğunu ilan edecek. Sivasspor 48 puanla 9. sırada kaldı. Opta verilerine göre Sivasspor karşısında 2 gol atan ve 1 asist yapan Dries Mertens, Süper Lig’de çıktığı son yedi maçta 12 golde pay sahibi oldu (4 gol & 8 asist).  İç sahada oynadığı son 35 Süper Lig maçında da en az bir gol atan Galatasaray, bundan önce Aralık 2000-Kasım 2002 arasında (34 maç) kırdığı kulüp rekorunu yeniledi. Süper Lig’de çıktığı son dört maçta da gol katkısı sağlayan Hakim Ziyech (3 gol & 1 asist), Ekim-Aralık 2019 arasındaki (Ajax formasıyla 5 maç) süreçten bu yana en uzun serisini yakaladı. Opta’nın bu alanda veriye sahip olduğu 2007/08’den bu yana bir Süper Lig maçında ilk kez üç Galatasaray oyuncusu ikişer gol atmayı başardı. Süper Lig’deki son dört maçında da en az üç gol atan Galatasaray, Ağustos-Eylül 2012 arasından (4 maç) bu yana en uzun serisine ulaştı.

Okan Buruk maç sonunda “Bence baştan sona iyi başlayıp, iyi götürdüğümüz bir maçtı. Çok güzel goller attık. Oyun içerisinde de top ve pozisyon üstünlüğü bizdeydi. Her şeyi mükemmel yaptık. Averaj olarak da bizim için bu dönemler çok önemli. Fenerbahçe’yle hem puan farkını açtık hem de averajda öne geçtik. Seyircimiz yine muhteşemdi. Onların heyecanı her zaman oyunculara yansıyor. Değerli bir galibiyet. Bir sonraki maça hazırlanmaya başlayacağız oyuncularımı tebrik etmek istiyorum. Mükemmel bir akşam yaşadık. Rakibimizin bazen 8’li, bazen 9’lu savunma yaptığını biliyoruz. Rakibe topu veren bir takım. Bunun yanında pozisyon da veren bir takım. Doğru işler yaptığınız da pozisyon da veren bir takım. Icardi’nin üzerine yoğunlaşan 3 oyuncu vardı. Oyunun genelinde doğru pasları oynadığımızda doğru işler çıktı. Çok fazla ürettik. Genel olarak baktığınızda hem kilidi açtık hem rakibin savunma dizilişini erken golle bozduk. Geçen haftaya göre çok daha az pozisyon verdik. Hep birlikte sevinmek, hep istediğimiz şey bu. 11 kişi oynayabiliyor, 5 kişi oyuna girebiliyor çünkü. Hakim Ziyech de maçın yıldızlarından biriydi. İçeri gittikten sonra tekrar sahaya çıktı. Hep birlikte sevinçlerini yaşadılar. Verdiğimiz birliktelik, aile ortamı çok büyük keyif veriyor. Oyuncularımızın hep bir arada olmasını istiyoruz aslında” diye konuştu.

‘Kader birliği yaptık’

Okan Buruk basın toplantısında gelen sorulara yanıt verdi ve şu açıklamaları yaptı: “Sözleşme durumum… Tabii ki konuştuk. Bir aradayız. Burada bir kader birliği yaptık. Lig bittikten sonra oturup konuşuruz dedik. Benim ve kulübümün isteği devam etmek ama öncelik şampiyonluğu yaşamak. Lig bittikten sonra, inşallah en kısa zamanda hallederiz. Biz bugün oynadık, rakibimizin maçı var yarın. Devam eden bir lig var. Hiçbir zaman kendi oyunumuzdan, kendi konsantrasyonumuzdan ödün vermemek istiyoruz. Ciddiyetimizi, konsantrasyonumuzu yükselterek devam ediyoruz. Bugünkü oyunun önemli yerlerinden biri de çok fazla konsantreydik. Her hafta bunu arttıyoruz. En önemli şey de bu. Rakibimizin maçlarına, puan durumuna bakmadan 16 maç kazandık. 3 tane daha maç var, bunları da kazanarak rekor kırmak istiyoruz. Aynı ciddiyetteyiz. Önümüzdeki hafta da aynı ciddiyetle Fatih Karagümrük maçına hazırlanacağız.”

Icardi’yle alakalı Yunan basınında çıkan ayrılık iddiaları hakkında konuşan Buruk “Hiç alakası olmayan bir yerden gelmiş. Yunan basını ile Icardi’nin ne alakası var anlamadım. Şu anda sezonun sonuna geldik, hepimiz çok mutluyuz. Icardi mutlu, biz mutluyuz. Önümüzdeki sezon da hep birlikte hedeflerimiz devam edecek. O yüzden çok fazla bir şey söylemeyeceğim” dedi. Buruk adının Avrupa kulüpleriyle geçmesiyle ilgili de “Avrupa, Türk teknik adamlar için bir yol. Türk futbolcular Avrupa’da çok fazla yer alıyor ama Türk teknik adamlar az. Benim ilk amacım Galatasaray’da çok büyük başarılar kazanmak. Bu yolda devam etmek. En değerli şey, hayalim burada olmaktı, birinci düşüncem bunu devam ettirmek. İleride düşünülebilir. Çok önemli bir kulüpteyim. Şampiyonlar Ligi’nde bu sene, oyun olarak ve isim olarak kendini göstermiş kulüpteyim. Önümüzdeki sezon kendimize daha büyük bir hedef koymak zorundayız.” dedi. Buruk Hakim Ziyech’le alakalı da “Hakim Ziyech’in zaman zaman sakatlık sorunları oldu. Şu anda çok iyi durumda. Hakim bizim oyuncumuz, önümüzdeki sene bizimle olacak. Transfer döneminde ne olur bilemem ama performansı da artıyor. Önemli ve değerli bir oyuncu. Önümüzde sene için düşüncemiz tabii ki devam etmek” açıklamasını yaptı.

Maçın kahramanlarından Mauro Icardi “Çok önemli bir maçtı. Zor bir rakip olduklarını, rakibimizi zorladıklarını biliyorduk. Ama evimizde iyi oynayacağımıza inanıyorduk. İstediğimiz sonuca ulaştık. Bir hafta önce de söylediğim gibi zor bir sezon. Ekimden beri yüzde yüz değilim. Her zaman takıma yardımcı olmak istiyorum. Mayıstayız ve şampiyonluk artık yakın. Orada olmak istiyorum. Takımı eksik bırakmak istemedim. Sakatlıklara rağmen oynamak istedim. Şu anda da çok yakın, çok az adım kaldı. Erden Bey’e ve ekibine teşekkür etmek istiyorum onlar sayesinde buraya geldim. Hırslı bir insanım, kazanmayı seviyorum. Gol atmak istiyorum. Taraftarımız bizi yalnız bırakmıyor. Onlar da bizi ikna ediyor nasıl oynamamız gerektiğine dair. Teşekkür olarak her zaman yüzde yüzümü vermeye çalışıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Dries Mertens “Açıkçası kolay bir maç değildi. Bireysel kalitelerin yüksek olduğu bir takım. Ama bizim de bireysel kalitemiz yüksek. Konsantrasyonumuz eksilmedi ve kazanmak istediğimizi gösterdik bu akşam. Birkaç gün antrenman yapamadım ama doktorlarımız gerekli desteği sağladı ve oynadım” dedi. Belçikalı, bir sezon daha Galatasaray’da kalıp kalmayacağı yönünde gelen soruya “Göreceğiz, bu hafta görüşmeler olacak” diye yanıt verdi.

Maç sonu basın toplantısında soru almayan Bülent Uygun “İyi oynamadık. Bazı arkadaşlar beklediğim performansın p’sini vermedi. Rakibi tebrik ediyoruz. Başarılar diliyoruz. Hakem Arda Kardeşler… Bilseydim Taha Akgül ile Sebahattin Öztürk’ü getirirdim. Güreşlere katılırdı. Meğerse bütün takdir haklarını oraya verdi. Oyun düzenimiz bozuldu. Ondan sonra da Galatasaray goller attı” dedi.

Sporda dolu pazar mesaisinin getirdikleriSporda dolu pazar mesaisinin getirdikleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.