İsrail Filistin savaşı kültür sanat dünyasını da ikiye böldü
Gelişmekte olan teknolojinin nasıl kapsamlı bir endüstriyel dönüşüme yol açabileceğini ölçen bir araştırmaya göre ABD'nin en büyük 500 şirketinin yüzde 56'sı yıllık raporlarında yapay zekayı işletmeleri için potansiyel risk olarak gösterdi.
Büyük işletmeler tarafından kamuya yapılan açıklamaları takip eden bir araştırma platformu olan Arize AI tarafından yapılan araştırma, üretken yapay zekanın etkisinin bir dizi sektörde ve ABD’de borsaya kayıtlı en büyük şirketlerin çoğunda hissedilmeye başladığını gösterdi. Araştırmaya göre ABD’nin en büyük 500 şirketinin yer aldığı Fortune 500 listesinin yüzde 56’sı en son yıllık raporlarında yapay zekayı bir “risk faktörü” olarak gösterdi. Bu rakam 2022’de sadece yüzde 9’du.
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times’ta yayınlanan habere göre buna karşılık 108 şirketten yalnızca 33’ü, insan benzeri metin ve gerçekçi görüntüler oluşturabilen teknoloji olan üretken yapay zekayı bir fırsat olarak gördü. Bu gruplar yıllık raporlarında, potansiyel faydalar arasında maliyet verimliliği, operasyonel faydalar ve inovasyonun hızlandırılmasının yer aldığını belirtti. Bu grubun üçte ikisinden fazlası üretken yapay zekayı bir risk olarak belirtti. Fortune 500 şirketleri arasında, bu yıl yıllık mali raporlarda belirtilen yapay zeka riskleri arasında, yönetim kurullarının teknolojiyi daha iyi kullanan rakiplerine ayak uyduramayacaklarından endişe etmeleri nedeniyle daha fazla rekabet yer alıyor.
Diğer potansiyel zararlar arasında, yapay zekanın insan hakları, istihdam ve gizlilik üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin etik kaygılara kapılmak gibi itibar veya operasyonel sorunlar yer alıyor.
Yazılım ve teknoloji gruplarının yüzde 86’sının yanı sıra ABD’nin en büyük medya ve eğlence şirketlerinin yüzde 90’ından fazlası, hızla büyüyen yapay zeka sistemlerinin bir iş riski oluşturduğunu belirtti .
Fortune 500 telekomünikasyon şirketlerinin üçte ikisinden fazlası ve sağlık, finansal hizmetler, perakende, tüketici ve havacılık şirketlerinin yarısından fazlası yatırımcılara aynı uyarıyı yaptı.
Örneğin, 290 milyar dolarlık yayın hizmeti Netflix rakiplerinin yapay zekayı kullanarak kendisine karşı bir avantaj elde edebileceği ve bunun “etkili bir şekilde rekabet etme kabiliyetimizi etkileyeceği ve faaliyet sonuçlarımızın olumsuz etkilenebileceği” konusunda uyardı.
Telekom grubu Motorola da “Yapay zeka her zaman amaçlandığı gibi çalışmayabilir ve veri setleri yetersiz olabilir veya yasadışı, önyargılı, zararlı veya saldırgan bilgiler içerebilir, bu da kazançlarını ve itibarını olumsuz etkileyebilir” uyarısında bulundu.
Bazı şirketler artan ve öngörülemeyen maliyetler gibi yapay zeka sistemlerinin gelişen kullanımıyla ilgili finansal risklerden bahsetti. Değeri 250 milyar dolar olan bir yazılım şirketi olan Salesforce, yapay zekayı benimsemesinin veri toplama ve gizlilikle ilgili “ortaya çıkan etik sorunları” ortaya çıkardığını söyledi. Kâr marjlarının, gelişmekte olan yapay zeka uygulamalarıyla ilgili “belirsizlikten” etkilenebileceğini ve bunun da yeni modeller geliştirmek ve test etmek için daha fazla yatırım yapmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini açıkladı. Yasal, düzenleyici ve siber güvenlik riskleri de Fortune 500 şirketlerinin vurguladığı yapay zeka temasının altında yer aldı.
Eğlence devi Disney üretken yapay zeka gibi “yeni teknoloji gelişmelerini yöneten kuralların” belirsizliğini koruduğu ve bunun fikri mülkiyetinin kullanımı için gelir akışları ve eğlence ürünlerini nasıl yarattığı gibi mevcut iş modelini etkileyebileceği konusunda uyardı. Pfizer’den ayrılan ilaç grubu Viatris, yapay zeka çözümlerinin çalışanlar veya tedarikçiler tarafından kullanılmasının “gizli bilgilerin kamuya açıklanmasına” ve çalışanlara, klinik deney katılımcılarına veya diğerlerine ilişkin kişisel verilere “yetkisiz erişime” yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Yapay zekayı potansiyel bir fayda olarak lanse eden birkaç şirket arasında, üretken yapay zekanın müşteri hizmetleri, numune işleme ve talep analizi gibi iş bölümlerini iyileştirdiğini söyleyen Quest Diagnostics ve Cigna sağlık grupları ve “pazarlama yelpazesinde içerik oluşturmaya zeka kattığını” söyleyen reklam ajansı IPG yer aldı.