ABD’li teknoloji devleri diken üstünde: Çinli casus korkusu Silikon Vadisi çalışanlarına sıçradı

ABD'li teknoloji şirketlerini Çinli casus korkusu sardı. Ülkelerin fikri mülkiyete ve şirket verilerine erişmek için çalışanları kullanmaya başlaması üzerine Google ve OpenAI gibi devler personel güvenliği için kapsamlı taramalar yapmaya başladı.

Bilim Teknoloji 19 Haziran 2024
Çin'in ABD teknoloji şirketlerini gözetlemesinin, özellikle kurumsal yazılım, büyük dil modelleri ve silah sistemleri üreticileri için büyük bir sorun olduğu belirtiliyor.

Çin ve ABD arasındaki teknolojik rekabet nedeniyle ABD’li teknoloji şirketlerini Çinli casus korkusu sardı. ABD’li yetkililer Çin casusluğu tehdidine yönelik artan endişeler nedeniyle Silikon Vadisi şirketlerinin güvenlik incelemelerini sıkılaştırdı. Google ve OpenAI gibi devler personel güvenliği için kapsamlı taramalara başladı.

ABD’li yetkililer Çin casusluğu tehdidinden büyük endişe duyduklarını dile getirirken Silikon Vadisi şirketleri de personel ve potansiyel işe alımlarla ilgili güvenlik incelemelerini artırıyor.

Casus yapıların ABD’li teknoloji geliştiricilerini hedef aldığı yönündeki tehditlerin ardından pek çok istihbarat teşkilatı ülkelerin fikri mülkiyete ve şirket verilerine erişmek için çalışanları kullanmaya başladığını düşünüyor. Financial Times’ın aktardığına göre casusluk tehditleri nedeniyle Google gibi teknoloji devleri ve OpenAI gibi yüksek profilli start-up’lar personel içinde güvenlik taramalarını güçlendiriyor.

Güvenlik tedbirleri artırılıyor

Güvenlik çabaları ABD’li yetkililerin son iki yıldır Çin casusluğu tehdidi konusunda şirketlere uyarılarını arttırdığı bir döneme denk geliyor. ABD savcıları mart ayında Google’da çalışan eski bir yazılım mühendisini Çin merkezli iki şirketle gizlice çalıştığı ve yapay zeka ticari sırlarını çaldığı iddiasıyla suçlamıştı.

ABD savunma sanayinde faaliyet gösteren 53 milyar dolarlık veri analizi şirketi Palantir’in CEO’su Alex Karp “Çin’in ABD teknoloji şirketlerini gözetlemesi, özellikle kurumsal yazılım, büyük dil modelleri ve silah sistemleri üreticileri için büyük bir sorun” olduğunu söyledi.

Çin ile ABD arasındaki teknoloji savaşı Alibaba'ya 22 milyar dolara mal olduÇin ile ABD arasındaki teknoloji savaşı Alibaba’ya 22 milyar dolara mal oldu

Çinli teknoloji çalışanlarını '35 yaş laneti' vurduÇinli teknoloji çalışanlarını ’35 yaş laneti’ vurdu

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.