ABD’nin yeni milyoner sınıfı: Tesisatçı, iklimlendirme ve elektrikçiler

ABD'de özel sermaye şirketleri sıhhi tesisat ve iklimlendirme vb. işler yapan küçük işletmelere para akıtmaya başladı. Düşünsenize, klima bakım-onarım işi yapan şirketinizi bir özel sermaye şirketi alıyor; bir bakmışsınız, siz de milyonersiniz.

Ekonomi 20 Ekim 2024
Aaron Rice kurucu ortağı olduğu sıhhi tesisat şirketini daha büyük ve özel sermaye destekli bir şirket olan Rite Way'e sattı. Birçok küçük şirket de aynı şeyi yaptı.

Son zamanlarda ABD’de özel sermaye şirketlerinin yeni bir hobisi var; sıhhi tesisat, havalandırma, iklimlendirme, elektrik işleri vb. işleri yapan şirketleri satın almak. Wall Street Journal gazetesinde son zamanlarda ABD’yi etkisi altına alan yeni satın alma trendini örnekleriyle anlatan bir makale yayınladı. Aaron Rice’ın sol bacağında iki logo dövmesi var: Biri on yıldan uzun bir süre önce kurduğu sıhhi tesisat şirketinin, diğeri ise kısa süre önce onu satın alan özel sermaye destekli şirketin.
Çok az işletme müşterileri için yerel sıhhi tesisat, ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme şirketleri kadar hayati öneme sahiptir. Özellikle de Rice’ın çalıştığı ve sakinlerinin bu yaz çoğu gün 100 derece sıcaklıkta bunaldığı Arizona’daki Tucson gibi yerlerde.
43 yaşındaki Rice, eyalet dışından yatırımcılar şirketini satın almayı teklif ettiklerinde yıllarca şüpheyle yaklaştı. Çoğunun vasıflı ticaret işi veya müşterileri hakkında çok az şey bildiğini varsayıyordu. Onlar sadece para kazanmak istiyorlardı. Ancak 2022 yılında özel sermaye tarafından desteklenen yerel bir sıhhi tesisat şirketi ona yaklaştığında, işi bildiklerini düşünerek fikrini değiştirdi. “Esnaflık zor iştir. Günümüz toplumunun çoğu için eline kürek almak kendilerine oldukça yabancı gelen bir şey” diyor.

Kurucu ortağı olduğu sıhhi tesisat şirketini daha büyük ve özel sermaye destekli bir şirket olan Rite Way’e satarak maddi açıdan oldukça rahatlayan Aaron Rice, yedi yıl içinde emekli olmayı planladığını söylüyor.

Ancak özel sermaye, bugünlerde vasıflı ticarette yabancı bir oyuncu değil. Ülkenin dört bir yanındaki özel sermaye şirketleri ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme gibi ev hizmetlerinin yanı sıra sıhhi tesisat ve elektrik şirketlerini de satın alıyor. Daha büyük ve daha kârlı operasyonlar yürüterek kâr etmeyi umuyorlar.
Bu şirketlerin büyümesi büyük bir değişime işaret ediyor ve ev hizmetleri şirketlerini aile işletmecilerinin elinden alarak anne ve babalara yedi-sekiz haneli maaşlar sunuyorlar. Bu durum, daha fazla şirket sahibinin şirketlerini çocuklarına ya da çalışanlarına devrettiği önceki nesillere göre bir tezat oluşturuyor.

‘Başarı için Silikon Vadisi’ne gitmenize gerek yok’

Bu yatırım dalgası ülke çapında yeni bir milyonerler sınıfı yaratırken, küçük işletme sahipleri de bu dalganın alet kemeri ile çalışmaya daha fazla cazibe kattığını söylüyor. Hizmet şirketlerine yatırım yapan Detroit merkezli Huron Capital’in ortaklarından Brian Rassel, “Başarılı bir kariyer ve girişimcilik fırsatlarına sahip olmak için Silikon Vadisi’ne gitmenize gerek yok” diyor.

Büyük bir metropolde yaşıyorsanız, önünüzden geçerken gördüğünüz servis kamyonlarından birinin yakın zamanda el değiştirmiş olma ihtimali yüksektir. PitchBook’un verilerine göre, özel sermaye yatırımcıları 2022’den bu yana yaklaşık 800 sıhhi tesisat, havalandırma, iklimlendirme ve elektrik şirketi satın aldı. Ve bunlar sadece en büyükleri, çok sayıda küçük ölçekli satın alma takip edilmiyor ve satıcılar satın alma rakamları hakkında kesin ayrıntıları paylaşmakta isteksizler.
Redwood Services’in başkanı Adam Hanover, “Bugün özel sermaye alanında herkesin ve amcasının bir havalandırma ve iklimlendirme işletmesi var” diyor. Özel sermaye destekli ev hizmetleri şirketi, Aaron Rice’ın işini 2022 yılında satın aldı ve Redwood’un bir yıl önce satın aldığı Tucson merkezli daha büyük bir iklimlendirme operasyonu olan Rite Way ile birleştirdi.
Redwood son dört yılda 35 şirket satın aldı. Bu şirketler, Redwood’un ortalama 1 milyon dolara satın aldığını söylediği küçük şirketlerden çoğunluk hissesini aldığı ortalama değeri 20 milyon dolar civarında olan daha büyük şirketlere (Rite Way gibi) kadar uzanıyor. Tesisat vb. işler üniversite mezunu olmayan çalışanlar için uzun zamandır sağlam saatlik ücretler sunuyor. Ayrıca daha büyük girişimcilik hevesleri olanlar için de sıçrama tahtası konumunda.
Rice’ın durumunda, bağımlılıkla mücadele etmiş ve 2012 yılında iş ortağı Mike Nagal ile birlikte sıhhi tesisat işini kurmadan önce metamfetamin satmaktan beş yıl hapis yatmıştı. Şirket kanalizasyon denetimleri ve onarımı konusunda uzmanlaşmıştı. Şirketi sattıklarında 18 çalışanı vardı ve yılda yaklaşık 3 milyon dolar gelir getiriyordu.
İkili satmayı planlamamış olsa da, şirketin bir başka yerel şirket olan Rite Way’in bir parçası haline gelmesi ve Redwood’un sahiplerinin hisselerini elinde tutmaya devam etmesini ve yönetimde önemli bir söz sahibi olmasını istemesi hoşlarına gitti.
Rice, Rite Way’de kanalizasyon departmanı müdürü olarak çalışmaya devam ediyor ve yedi yıl sonra 50 yaşında emekli olana kadar şirkette kalmayı planlıyor ve bunu dört gözle bekliyor. Kurucu ortağı da şirkette kalmaya devam ediyor.
“Avlanmak, balık tutmak, bira içmek ve et pişirmek istiyorum” diyen Rice, şirketini satmanın ailesine daha fazla huzur verdiğini de sözlerine ekliyor.
Özel sermaye yatırımcıları için bu strateji, araba yıkama ve bakım evleri gibi çeşitli sektörlerde uygulanmış. İşletmeleri birleştirerek daha büyük oyuncular yaratmak ve yönetimsel bilgi birikimi, arka ofis verimliliği ve güçlendirilmiş pazarlama ve işe alım bütçeleri ekleyerek marjlarını iyileştirmek. Özel sermaye modelini eleştirenler, bunun tüketiciler için daha yüksek fiyatlar ve daha az rekabet anlamına gelebileceğini söylerken, diğerleri hizmet kalitesini artırabileceğini ve kâr hanesini yükseltebileceğini savunuyor.

Şirketin geliri ikiye katlandı

Yeni sahiplik Rite Way’e yaradı. Redwood yönetimindeki şirketin yıllık geliri 30 milyon dolardan yaklaşık 70 milyon dolara ulaştı. Rite Way, sıhhi tesisat ve elektrik hizmetleri ile iklimlendirme-havalandırma sektörlerinin ötesine geçmek için şirketler satın aldı. Daha fazla sermaye, daha geniş bir müşteri tabanına ulaşmasına yardımcı oldu. Ayrıca düzinelerce ek servis kamyonu eklenmesine, personel sayısının artırılmasına, yeni işçiler yetiştirmek için bir çıraklık programı başlatılmasına ve teknisyenler için satış eğitiminin artırılmasına zemin yarattı. Redwood ayrıca kâr-zarar hesaplarını incelemek üzere muhasebeciler de getirdi.
Redwood Services’in CEO’su Richard Lewis, küçük işletme sahiplerinin genellikle bu kadar çok işi bir arada yürütemeyecek kadar meşgul olduklarını ya da yılların eskittiği fiyatlar talep ettiklerini söylüyor. Redwood’un ev hizmetleri işletmeleri, piyasaya uygun olduklarından emin olmak için fiyatlarını üç ayda bir inceliyor. Lewis, bir vidanın maliyeti artarsa, bunun müşteriye yansıtılacağını da sözlerine ekliyor.
Rite Way’in eski sahibi Rick Walter, “Bu satış işin stresini büyük ölçüde azalttı” diyor. 67 yaşındaki Walter şirketin yüzde 25 hissesini elinde tutuyor ve birkaç yıl daha başkan olarak kalacak. Ondan sonra eşi ve ailesiyle birlikte emekliliğinin ve şirketinin satışından elde edilen gelirle satın aldıkları Colorado’daki tatil evlerinin tadını çıkarmayı planlıyor.

Rick Walter (koyu renk gömlekli) bu yılın başında Redwood tarafından düzenlenen bir zirvede.

“Bu iş yıllardır haftada 60 ila 70 saatimi alıyordu. Akşam 9 ya da 10’a kadar dışarıda olurdum, ısıtma ve soğutma sistemleri satardım ve o tüm bu süre boyunca arkamda dururdu” diyor Walter.
Boston merkezli bir yatırım bankacılığı firması olan Capstone Partners’ın genel müdürü Ted Polk, on yıl önce satın alma arayışında olan 10 küçük işletme sahibinden dokuzunun emekli olmak istediğini söylüyor. Yaklaşık üçte biri ise şirkette kalmak ve büyümenin yollarını bulmak isteyen girişimciler.
Nitelikli ticaret alanında 30 milyon dolardan 200 milyon dolara kadar değişen anlaşmalar yapmış olan Polk, “Kendi başlarına yapabileceklerinin, arkalarında ‘Şunları ve şunları satın almana yardım edeceğim’ diyen biri olsaydı yapabileceklerinin çok altında olduğunu görüyorlar” diyor. “Sonra bir bakmışsınız, bir imparatorluk yönetiyorsunuz.”

Merkezi San Francisco’da bulunan özel sermaye şirketi Alpine Investors’ın kurucusu Graham Weaver, çalışanların mali açıdan da fayda sağladığını söylüyor. İklimlendirme-havalandırma şirketlerine erken yatırım yapan Alpine, satın aldığı işletmelerdeki teknisyenlerin, bir şirket satıldıktan sonraki ilk yıl içinde, çoğunlukla daha yüksek ücretler, ikramiyeler ve komisyonların bir kombinasyonu yoluyla yüzde 20’lik bir ücret artışı elde ettiğini söylüyor. Şirket, 43 eyalette 200’den fazla şirketi geçen yıl toplam 2,2 milyar dolarlık iş yapan daha büyük bir hizmet platformu olan Apex’te bir araya getirdi.
Weaver, artan yatırımcı ilgisi göz önüne alındığında, girişimcilik hevesi olan herkesin, tuvalet tıkanıklıklarını açarak, kazanları tamir ederek ve yeni klima üniteleri kurarak sabit gelir sunan ticarete bir kez daha bakması gerektiğini söylüyor.
“10-30 milyon dolar değerinde bir iş kurabilir ve bunu satmak için hazır bir alıcı listesine sahip olabilirsiniz. On yıl önce bunu satacak kimse yoktu” diyor.

Cesaret ve Amerikan rüyası

Satmak acı tatlı da olabilir. Dana Spears, 2006 yılında Land O’Lakes’te bir havalandırma-iklimlendirme şirketine ortaktı ve daha sonra 2008 yılında 14 çalışanı varken şirketi satın aldığında bankada sadece 4 bin doları kalmıştı. Covid vurduğunda, dış yatırımcılar onunki gibi temel işletmelerin önemine uyandı. Şirketi satın almak için 2020’den bu yana 100’den fazla teklif yağdı.

Dana Spears, işletmesini satmadan 10 yıl önce eşiyle bir davete.

51 yaşındaki Spears, 100 çalışanı için endişelendiğinde önce satmaya direndiğini söylüyor: “16 yıldır benim için çalışan işçilerim vardı. Bunun bir gecede olup bitmesini ve onların işsiz kalmasını istemiyordum.”
Ancak çevresinde özel sermaye benzer şirketleri satın alıyordu ve o da kendini güçsüz hissediyordu. Yeni satın alınan rakipleri, ekipmandan işçi sağlık sigortasına kadar her konuda daha iyi fiyatlandırma ve anlaşmalar yapabiliyordu. Daha büyük filolarla, daha hızlı yanıt süreleri ve daha yüksek ücretler de sunabiliyorlardı.
Bu yılın başlarında, uzun süre düşündükten ve çok sayıda alıcıyla görüştükten sonra, güvenebileceğini hissettiği bir firma olan P1 Service Group’ta karar kıldı.
Şirketin ne kadara satıldığını açıklamaktan kaçınan Spears, işten çıkmanın üzücü bir karar olduğunu ancak fırsatın da kaçırılmayacak kadar iyi olduğunu söylüyor.
Ailesiyle birlikte geçirmek için bir yıl ara vermeyi planlıyor ve daha sonra başka bir ev hizmetleri işi kurmayı düşünen Spears şöyle diyor: “Sonunda farkedilmiş ve tanınmış gibiyiz. Bu tür işler bugünlerde eğer cesaretiniz varsa gidip Amerikan rüyasını gerçekleştirebileceğiniz işlerden biri.”

Fenomen Z kuşağı sayesinde 'mavi yakalı' işler artık 'beyaz yakalılar'dan daha havalıFenomen Z kuşağı sayesinde ‘mavi yakalı’ işler artık ‘beyaz yakalılar’dan daha havalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.