Hazır giyim patronlarından işçiyi kızdıracak talep: Asgari ücret yılbaşında 19,977 TL olsun
Türk-İş verilerine göre kasım ayında açlık sınırı 20 bin 562 TL'ye, yoksulluk sınırı da 66 bin 796 TL'ye yükseldi. Böylece açlık sınırı ile asgari ücret arasındaki makas 3 bin 560 liraya çıktı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı kasımda yüzde 1 artarak 20 bin 431 TL’den 20 bin 562 TL’ye yükseldi. Asgari ücret halen 17 bin 2 TL olduğu için açlık sınırı ile arasındaki makas 3 bin 560 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı 66 bin 553 TL’den 66 bin 976 TL’ye yükseldi. Gıda fiyatlarındaki yükseliş aylık yüzde 0,64, yıllık bazda da yüzde 46,60 oldu. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” de aylık 26.712,30 TL’ye yükseldi. Türk-İş’ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Giderek artan hayat pahalılığı, gelir dağılımda ve vergide adaletsizlik, başta işçiler olmak üzere, toplumun dar ve sabit gelirli tüm kesimlerinin yaşam şartlarını daha da ağırlaştırmış ve her geçen gün ağırlaştırmaya devam etmektedir. Bugün itibariyle mevcut asgari ücret dört kişilik bir aile için ancak 7 gün yetiyor. İnsan onuruna yaraşır gelir düzeyini sağlayacak bir ücret karşılığında çalışılması anayasal bir hak olmasına rağmen milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte düşük ve yetersiz kazanç ile hayatının sürdürmek durumunda bırakılmaktadır. Ekonomik krizden çıkış için çalışanlardan özveri beklenmektedir. Daha önce de belirttiğimiz üzere ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil mağdurudur. Ülkemizde gelir ve servet eşitsizliğini dengeleyecek adil bir vergi sistemi ile bütüncül sosyal politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.”
Bu arada yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleyecek 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na bu yıl da 4 işçiyle katılacak olan Türk-İş’in Başkanı Ergün Atalay, “Bazı çevrelerin dile getirdiği, ortadaki dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil. O rakamlar toplumu mutlu edecek rakamlar değil” dedi. Asgari ücretin Türkiye’deki en büyük toplu iş sözleşmesi (TİS) niteliğinde olduğuna dikkati çeken Atalay, şöyle konuştu:
“Bundan dolayı asgari ücrete sadece ücret olarak bakmamak gerekiyor. 2025’teki asgari ücretin işçinin ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal şartlarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir düzeyde olması gerekiyor. Bu rakamı arkadaşlarımız ilerleyen günlerde tespit edecek. Bu rakam Türk-İş Başkanlar Kurulunun önüne gelecek ve ardından kamuoyuyla paylaşılacak.”