Adabank ‘faizsiz’ banka oluyor

TMSF tarafından el konulan Uzanlar’ın bankası Adabank, 20 yılın sonunda ağustos ayında Ahlatçı Gruba satılırken, satış esnasında BDDK mevduat bankası olarak izin verdiği Adabank'ın niteliğinin katılım bankası olarak değiştirilmesine izin verdi.

Ekonomi 28 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Adabank’a, katılım fonu kabulü ile finansal kiralama işlemleri konularında faaliyette bulunma izni verilirken, bankanın mevduat kabulü izni iptal edildi.

TMSF tarafından el konulan Uzanlar’ın bankası Adabank, 20 yılın sonunda ağustos ayında Ahlatçı Gruba satılırken, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), Adabank’ın niteliğinin katılım bankası olarak değiştirilmesine izin verdi. Satış esnasında ise BDDK, mevduat bankası olarak faaliyet göstermesine izin vermişti.

BDDK’nın Adabank AŞ’nin niteliğinin değiştirilmesine izin verdiği karar Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Adabank’a, katılım fonu kabulü ile finansal kiralama işlemleri konularında faaliyette bulunma izni verilirken, bankanın mevduat kabulü izni iptal edildi. Söz konusu kararlar 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca alındı.

Ahlatcı, 7.9 milyon dolara Adabank’ı devraldıAhlatcı, 7.9 milyon dolara Adabank’ı devraldı

14 kez ihaleye çıkarıldı

Mayıs ayında 14’üncü kez ihaleye çıkan ve süreci kazanan Ahlatçı Grubu, Adabank’ı 215 milyon TL’ye (7,9 milyon dolar) satın aldı. TMSF’nin el koyduğu Adabank, daha önce 75 milyon dolarlık teklif görmüştü. 2019’da da 60 milyon dolarlık teklif alan bankanın satışını BDDK onaylamamıştı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamanın özeti şu şekilde “Şirketimizin yüzde 70 oranında, şirketimizin bağlı ortaklığı Enerya Enerji Anonim Şirketi’nin yüzde 29 oranında ve Ahlatcı Holding AŞ’nin yüzde 1 oranında pay sahibi olduğu AHL Ahlatcı Finansal Yönetim Anonim Şirketi’nin (AHL Ahlatcı Finansal) TMSF tarafından yapılan Adabank AŞ hisse satış ihalesine katıldığı ve AHL Ahlatcı Finansal’ın teklifi ile ihalenin sona erdiği duyurulmuştu.” “Söz konusu ihaleye ilişkin BDDK 15.08.2023 tarihli yazısıyla, Adabank AŞ’nin TMSF’YE ait yüzde 96,68234 oranındaki hissesinin AHL Ahlatcı Finansal Yönetim A.Ş.’ye devredilmesine, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 18’inci maddesinin birinci fıkrası ile bankaların izne tabi işlemleri ile dolaylı pay sahipliğine ilişkin yönetmeliğin 11′ inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları uyarınca izin verilmesine karar verildiği hususu AHL Ahlatcı Finansal’a bildirildi.”

Emlak Katılım Bankasına kredi ve banka kartı izni

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ’ye kredi ve banka kartı sistemi kurma izni verdi.
BDDK’nin, söz konusu kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre bankaya kredi ve banka kartı sistemi kurma, bu sisteme göre kart çıkarma ve üye iş yeri anlaşması yapmasına ilişkin izin verildi. Söz konusu kararlar, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca alındı.

 

TMSF Adabank’ı 14. ihalede artık satmayı hedefliyorTMSF Adabank’ı 14. ihalede artık satmayı hedefliyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.