Airbnb’ye İtalya’da 835 milyon dolarlık fatura çıktı

İtalya ev sahiplerinin kazançları üzerinden yüzde 21 oranında vergi kesip Maliye'ye aktarması gereken Airbnb'ye yasalara uymadığı için dev ceza kesti. Savcılar ev sahiplerinin 3,7 milyar euroluk gelirinin bu nedenle vergilendirilemediğini öne sürdü.

Ekonomi 8 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İtalya'da savcılar şirketin konut sahiplerinin 3,7 milyar euroluk kira geliri üzerinde vergi tevkifatı yapmadığını ve devletin gelir kaybına neden olduğunu ileri sürüyorlar.

İtalya kısa dönemli konut kiralama devi Airbnb’ye vergi kaçakçılığı soruşturmasında 835,5 milyon dolar ceza verdi. Savcılar şirketin konut sahiplerinin 3,7 milyar euroluk kira geliri üzerinde vergi tevkifatı yapmadığını ve devletin gelir kaybına neden olduğunu ileri sürüyorlar.

İtalya’da evlerini kısa dönemli kiralayan mükellefler kira gelirinin yüzde 21 oranında gelir vergisi ödüyor. Yasalara göre Airbnb’nin vergi kesintisini yaparak geliri İtalyan Maliyesi’ne aktarması gerekiyor. Savcılar, şirket sahiplerinden yaklaşık 3,7 milyar Avro kira geliri üzerinden vergi tahsil etmediğini söylüyor.

Artışta dünya rekoru kırdı, turizm amaçlı konut kiralamalarına 100 gün sınırı geliyorArtışta dünya rekoru kırdı, turizm amaçlı konut kiralamalarına 100 gün sınırı geliyor

Airbnb BBC’ye yaptığı açıklamada “İtalyan savcısının açıkladığı eylem karşısında şaşırdığını ve hayal kırıklığına uğradığını” söyledi. Airbnb sözcüsü Christopher Nutly, şirketin Avrupa merkezinin Haziran ayından bu yana İtalyan vergi İdaresi ile konuyu çözmek için çalıştığını belirtti. Nutly, “Yasalara tamamen uygun hareket ettiğimizden eminiz ve bu konuyla ilgili olarak haklarımızı kullanma niyetindeyiz” dedi.

Milano Mahkemesi savcıları yaptıkları açıklamada, 2017’den 2021’e kadar Airbnb’de yönetici olarak görev yapan üç kişi ile ilgili soruşturma bulunduğunu söyledi.

Odalar boş kaldı, otelciler kısa süreliğine kiralanan evlere savaş açtıOdalar boş kaldı, otelciler kısa süreliğine kiralanan evlere savaş açtı

Avrupa Adalet Divanı’nda dava açmıştı

Airbnb 2022 yılında, şirketin ve diğer kısa süreli kiralama yapanların kira gelirlerinin yüzde 21’ini ev sahiplerinden keserek Vergi İdaresi’ne aktarmasını zorunlu kılan 2017 tarihli yasaya karşı AB’nin en yüksek mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı’nda dava açmıştı.

Şirket, İtalya’nın vergilendirme konusundaki şartlarının Avrupa Birliği’nin 27 ülkelik blokta hizmet sunma özgürlüğü ilkesine aykırı olduğunu savunmuştu. AB’nin en üst mahkemesi daha sonra Airbnb’nin şartlara uyması gerektiğine karar verdi.

Son yıllarda İtalyan yetkililer, 2008 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren Airbnb gibi büyük şirketlerin vergi uygulamalarına yönelik incelemelerini arttırdı. Gazetelere haberlere göre İtalyan savcılar Netflix ve Meta’ya karşı vergiyle ilgili soruşturmalar başlattı.

Geçtiğimiz ay İtalyan politikacılar, Airbnb gibi platformlar aracılığıyla kısa süreli kiralamalarda vergi ödemeyen ev sahiplerine baskı yapmayı planladıklarını söyledi.

Ulusal kimlik kodu geliyor

İktidardaki Forza Italia partisi, ülkenin kısa dönemli kiralamalar için ulusal bir kimlik kodu uygulamaya koyacağını söyledi. Forza Italia lideri ve Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu kod, beyan etmeden daire kiralayanların gelirlerini ortaya çıkaracak” dedi. Politikacılar kod uygulamasının İtalya’nın vergi gelirlerini 1 milyar euro artıracağını tahmin ediyor.

Günlük kiralamaya düzenleme geliyor: Ruhsatı olan evini kiralayabilecekGünlük kiralamaya düzenleme geliyor: Ruhsatı olan evini kiralayabilecek

Türkiye de düzenleme getirmişti

Türkiye de kamuoyunda Airbnb yasası olarak bilinen ve 100 günden az olmak şartıyla ev kiralama hizmetlerine düzenleme getirmişti. Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanun kapsamında izin belgesiz kiralamalarda kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi için binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle alınan kararın ibrazı zorunlu olacak. Bu durum siteler için sadece kiralanan dairenin veya konutun olduğu bina için geçerli olacak. İzin belgesi örneği site yönetimine iletilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.