Milyonlarca emeklinin beklediği kritik karar

Emekli maaşlarına zam için bugün Ak Parti kurmayları bir araya gelecek. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak toplantıda en düşük emekli maaşının 12 bin liranın üstüne çıkarılması yönündeki çalışma masaya yatırılacak.

Ekonomi 10 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Toplantıda emekliye seyyanen zammın ise gündeme gelmesinin beklenmediği öğrenildi.

Türkiye, haziran ayı enflasyonu rakamının belli olduğu 3 Temmuz’dan beri halen 10 bin lira olan en düşük emekli aylığı konusunu tartışıyor. CHP muhalefeti en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesini talep ederken hükümet içinde de en düşük aylıkları en azından 12 bin lira seviyesine getirme konusunda bir iç tartışma var.

Ak Parti içinde ve Ak Parti ile hükümetin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında devam eden bu tartışmaların iki önemli unsuru var: 1. En düşük emekli aylığının 12 bin liraya değil daha fazla yükseltilmesi isteniyor; 2. Bu zammın seyyanen mi, yoksa en düşük emekli aylığı alan milyonlarca kişinin kök aylıklarında yükseltme yapılarak mı gerçekleştirilmesi tartışılıyor.

Kulislere yansıyan bilgiler, Ak Parti kanadının Mehmet Şimşek’den hem daha yüksek oranlı bir artış hem de bu artışın kök aylıkların arttırılması yoluyla olmasını istiyor. Mehmet Şimşek’in ise bütçe açıklarını göstererek, ‘Bunca mücadele ettiğimiz, vergileri arttırmaya çalıştığımız bir dönemde emekli aylıklarına yapılacak kural dışı bir artış enflasyonla mücadele programını olumsuz etkiler’ dediği öne sürülüyor.

İşte bu anlaşmazlıkların giderilmesi ve en düşük emekli aylıklarının yeniden belirlenmesi amacıyla bugün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler bir araya gelecek.

Toplantıda Ak Parti ile hükümet bir uzlaşma noktası bulmaya çalışacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın emekli aylıklarına yapılacak zam oranlarının bütçe açığına etkisini bir rapora dönüştürdüğü ve Bakan Şimşek’in, yapılan çalışmayı toplantıda paylaşacağı belirtildi.

Kök ücretler için yasa

Toplantı öncesinde kulislere sızan bilgilere bakılacak olursa, daha önce kesinleşmiş gibi konuşulan en düşük emekli aylığına seyyanen 2 bin lira zam yapılıp bu maaşın 12 bin liraya getirilmesi projesi rafa kalkmış durumda. Onun yerine emeklilerin kök ücretlerini yükselten bir yasal düzenleme yapılacak.

Bu son bilginin kulislerde yoğun biçimde konuşulması, en düşük emekli aylığının 12 bin liranın üzerinde bir rakama yükseltileceği beklentisini doğurdu.

En düşük emekli aylığı 12 bin liraya yükseltilebilirEn düşük emekli aylığı 12 bin liraya yükseltilebilir

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.