Akaryakıtta 3 gün ertelenen zam faturayı büyütecek

Benzin ve motorinde 21 Haziran'da beklenen ancak Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (EPDK) müdahalesiyle ertelenen zam, 24 Haziran Pazartesi gününü Salı'ya bağlayan gece daha yüksek rakamla yürürlüğe girecek.

Ekonomi 22 Haziran 2024
Ertelenen akaryakıt zammı tatilden dönüş yoluna çıkanların faturasının kabarmasını önlemişti.

Benzin ve motorinde iki gün önce beklenen ancak Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (EPDK) tatilden dönenlerin faturasını şişirmek amacıyla yaptığı fiili müdahale sonucunda ertelenen zam 24 Haziran Pazartesi gecesi daha yüksek rakamla  yürürlüğe girecek.

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, akaryakıt zammı tekrar ertelenmezse  24 Haziran Pazartesi gecesi benzinin litre 2 lira 1 kuruş, motorinin ise 1 lira 69 kuruş artacak. 21 Haziran için beklenen ancak EPDK’nın ertelediği zamda, benzinin litre fiyatında 1 lira 64 kuruş, motorinde 1 lira 63 kuruş artış olacaktı. Pazartesi günkü zam, ertelenen zammın üstünde oldu.

Güncel akaryakıt fiyatları

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 40,21 TL
Motorin litre fiyatı: 39,26 TL

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 40,14 TL
Motorin litre fiyatı: 40,56 TL

Ankara

Benzin litre fiyatı: 41,24 TL
Motorin litre fiyatı: 41,63 TL

İzmir

Benzin litre fiyatı: 41,52 TL
Motorin litre fiyatı: 42,00 TL

Antalya

Benzin litre fiyatı: 41,99 TL
Motorin litre fiyatı: 42,48 TL

Temmuzda ÖTV zammı gündemde

Akaryakıt fiyatlarına temmuz ayının başında yapılması beklenen maktu ÖTV artıyı nedeniyle zam gelebilir. 16 Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları 5’er TL artırılmış ve bu tutarların altı ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması düzenlenmişti. Ancak 2024 Ocak ayında enflasyonda artışa neden olacağı gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ÖTV artırma yetkisini kullanmamıştı. Ancak enflasyonla ilgili iyi haber vermek için Erdoğan’ın bu kez de artırım yetkisini kullanmayabileceği fade ediliyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Akaryakıt, sigara ve alkole temmuz ÖTV zamları ertelenmeliAkaryakıt, sigara ve alkole temmuz ÖTV zamları ertelenmeli

Akaryakıt fiyatında düşüş umudu ‘Beyaz bayraklı istasyonlar’ olduAkaryakıt fiyatında düşüş umudu ‘Beyaz bayraklı istasyonlar’ oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.