Altın zirveye yakın seyrini sürdürüyor, dolar 34 liraya yaklaştı

Altın fiyatları dünkü rekor seviye sonrasında kâr satışlarının etkisiyle tarihi zirvesinin hemen altında 2,513 dolardan işlem görürken dolar 33,92, euro ise 37,75 liradan işlem görüyor. Borsa güne yüzde 0,16 düşüşle 9.966,57 puandan başladı.

Ekonomi 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Altında hem iç hem de dış piyasada bir hareketlenme başladı.

Altın fiyatları dünkü tarihi zirvenin ardından kâr satışlarının etkisiyle rekor seviyelerin bir miktar altında işlem görse de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indireceği beklentileri nedeniyle güçlü seyrini sürdürüyor. Ons altın güne yatay seyirle 2,513 dolardan başlarken gram altın yüzde 0,18 artışla 2 bin 742 TL seviyelerinden işlem görüyor. TL dün yüzde 0,4’e yakın değer kaybı yaşarken dolar/TL 33,89’lu seviyelere yükseldi. Kur bugün güne yatay seyirle 33,90 TL’den başladı, yüzde 0,18 artışla 33,92 TL’ye yükseldi. dolar karşısında hafta başından bu yana yüzde 0,6, ay başından bu yana da yüzde 2,2 değer yitirdi. Euro ise 38 TL’ye yaklaşarak 37,77 TL’den işlem görüyor.

Dün yüzde 0,72 gerileyerek 9.982,28 puandan tamamlayan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,16 düşüşle 9.966,57 puandan başladı.
Bankacılık endeksi yüzde 0,19 ve holding endeksi yüzde 0,22 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,31 ile tekstil, en çok gerileyen yüzde 1,16 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

Küresel piyasalar negatif seyrediyor

Küresel piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarın başlayacak Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda vereceği mesajlar öncesinde yatırımcıların temkinli davranmasıyla negatif bir seyir izliyor.
Dünya genelinde bir süredir devam eden enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken resesyon korkularının da etkili olduğu ABD’de Fed’in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller yatırımcıların odağında kalmaya devam ediyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay 25 baz puan faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken yıl sonuna kadar atılacak adımlara yönelik fiyatlamalarda belirsizlik devam ediyor.

Analistler Powell’ın cuma günü Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yapacağı açıklamalarda gelecek dönem politikalara ilişkin ipucu aranacağını belirterek bu yönlendirmelerin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman enflasyonu düşürme konusunda geçen yıl önemli bir ilerleme kaydettiklerini, son aylarda da bu alanda daha fazla ilerleme gördüklerini anlattı.

Enflasyonda hâlâ bazı yukarı yönlü riskler gördüğüne dikkati çeken Bowman bankanın mevcut politikasında değişiklik yapma konusunda temkinli olmaya devam edeceğini belirtti.

Bowman ücret artışlarının enflasyon hedefi ile tutarlı bir hızın üzerinde kalmaya devam ettiğinin altını çizerek iş gücü piyasasında önemli bir zayıflama riskine karşı dikkatli olurken fiyat istikrarına da yakından dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Söz konusu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,81’de dengelenirken dolar endeksi dün 101,4’le 29 Aralık’tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar yatay seyirde, altın Fed'i bekliyorDolar yatay seyirde, altın Fed’i bekliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.