Altında yeni rekor: Ons 2 bin 26 doları, gram altın 1,252 lirayı aştı

Dün açıklanan ABD verilerinin etkisiyle altının ons fiyatı sabaha karşı 2 bin 26 dolara çıkarak yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesini gördü. Dolar/TL'nin de 19.23'ü aşmasıyla gram altın 1.252 liranın üzerini görerek rekor kırdı.

Ekonomi 6 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

“Güvenli liman” altın önceki gün ABD’de fabrika siparişlerinin şubatta beklentilerin üzerinde yüzde 0.7 düştüğünün ve açık iş sayısının 2021’den bu yana ilk kez 10 milyonun altına gerilediğinin açıklanmasıyla yönünü yukarı çevirdi. Altının ons fiyatı önceki gün 2 bin doların üzerine tırmanırken dün sabaha karşı Asya piyasalarının açılmasıyla 2,026 dolara kadar tırmanarak yaklaşık 1 yılın en yüksek seviyesini gördü. Benzer saatlerde düşük hacimli piyasada dolar/TL’nin 19.23’ü de aşmasıyla yurtiçinde gram altın da 1,252 lirayı aşarak rekor kırdı.

ABD’de dün açıklanan veriler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaşma adımlarına ara verebileceği beklentisini yükseltti. CME FedWatch Tool’da önceki gün 3 Mayıs’taki toplantıda Fed’in faizi 25 baz puan artıracağına yüzde 57.2, sabit bırakacağına ise yüzde 42.8 ihtimal veriliyordu. Dün ise sabit bırakma olasılığı yüzde 57.9’a yükseldi, 25 baz puan artıracağı ihtimali ise yüzde 42.1’e geriledi. Yani Fed’in bir sonraki toplantısında pas geçeceği ihtimali piyasalarda daha yoğun bir şekilde fiyatlanmaya başladı.

Türkiye altın alımında 2022 yılında zirveye çıktıTürkiye altın alımında 2022 yılında zirveye çıktı

TCMB 15 aydır üst üste altın alıyor

Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan son verilere göre, ülkeler rezervlerine altın eklemeye şubat ayında de devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nan (TCMB) altın alımı üst üste 15’inci aya ulaştı. TCMB, şubat ayında 22 ton altın alarak rezervini artırmayı sürdürdü. Rapora göre TCMB’nin elinde son alımlarla birlikte ulusal rezervinin yüzde 33’üne tekabül eden 587 ton altın rezervi bulunuyor.

Yayımlanan raporda küresel altın rezervlerine şubat ayında net 52 ton daha eklendiği belirtilirken merkez bankalarının rezevlerini 11 aydır artırdığına dikkat çekildi. Yılbaşından bugüne ise merkez bankalarının toplam net alımları 125 ton seviyesine ulaştı. Şubat ayının en büyük alıcısı ise 25 ton alımla Çin Merkez Bankası oldu. Ayrıca Özbekistan Merkez Bankası 8 ton, Singapur 7 ton ve Hindistan Merkez Bankası 3 ton altın alırken, Kazakistan Ulusal Bankası, 13 ton net satış ile tek net satıcı oldu.

Altın alımları 55 yılın zirvesinde: İlk sırada Türkiye varAltın alımları 55 yılın zirvesinde: İlk sırada Türkiye var

Ocak ayında Merkez Bankası 23 ton altın satın almışOcak ayında Merkez Bankası 23 ton altın satın almış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.