Amerikalılar için en önemli şey para oldu

Araştırma kuruluşu NORC tarafından ABD'de yapılan anketin sonuçlarına göre, vatanseverlik, dini inanç, çocuk sahibi olmanın Amerikalılar için önemi azalırken paranın önemi arttı.

Ekonomi 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Chicago Üniversitesi merkezli bağımsız araştırma kuruluşu Ulusal Fikir Araştırmaları Merkezi (NORC) tarafından yürütülen ankete yanıt veren Amerikalıların yüzde 43’ü “paraya çok önem verdiğini” söyledi. Wall Street Journal gazetesinin yayınladığı habere göre, ankette ABD’lilerin çok önemli bulduğu ve geçmiş yıllara göre artan tek öncelik para oldu. Oysa 1998’de ABD’lilerin yüzde 31’i paranın çok önemli olduğunu belirtmişti. Bu oran 2019’da yüzde 41, 1998’de yüzde 31 olarak ölçülmüştü. 1-13 Mart tarihleri arasında, çoğu çevrimiçi olmak üzere 1019 kişiyle yapılan ankette hata payının artı-eksi yüzde 4,1 puan olduğu belirtildi.

Anket aynı zamanda ABD’nin kimlikler konusunda bölündüğünü ortaya koydu. Katılımcılar işletmelerde ırksal çeşitliliğin teşvik edilmesi ve cinsiyet ayrımı gözetmeyen zamirlerin kullanımı gibi konularda keskin şekilde ayrıştı.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 38’i vatanseverliğin kendileri için çok önemli olduğunu, yüzde 39’u ise dinin çok önemli olduğunu söyledi. Bu anketin ilk kez yapıldığı 1998’de, katılımcıların yüzde 70’i vatanseverliği çok önemli bulduğunu, yüzde 62’si ise dini çok önemli bulduğunu söylemişti.

Hoşgörüyü ‘çok önemli değer’ olarak görenlerin oranı düştü

Çocuk sahibi olmanın, toplumla bütünleşmenin ve çok çalışmanın önemli değerler olduğunu söyleyen Amerikalıların oranı da düştü. Ayrıca 4 30yıl önce Amerikalıların yüzde 80’i hoşgörüyü “çok önemli bir değer” olarak nitelendirirken bu yılki ankette bu oran yüzde 58’e düştü.

Ulusu hangi değerlerin birleştirdiği sorulduğunda, 43 yaşındaki bir New Yorklu olan Elana Reiser, ekonomik fırsatlara işaret etti. Reiser, “Başlangıç noktanız ne olursa olsun, her zaman başarılı olabilirsiniz” dedi.

NORC’ta halkla ilişkiler ve medya araştırmalarından sorumlu Başkan Yardımcısı Jennifer Benz, anketle ilgili değerlendirmesinde anketteki görüşlerin kötümser ekonomik görünüm tarafından belirlenmiş olabileceğini söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.