Amerikan doları yeniden 34 TL’nin üstüne çıktı, küresel borsalarda hava kararıyor

Amerika doları ve euro TL’ye karşı değer kazanmaya devam ediyor. Küresel piyasalar ABD’nin zayıf imalat PMI verisi ve Adalet Bakanlığı’nın teknoloji şirketlerine yönelik soruşturması nedeniyle dalgalı seyir izliyor.

Ekonomi 4 Eylül 2024
Ons altın yüzde 0,21 değer kaybederek 2487,44 dolara, gram altın ise yüzde 0,05’lük düşüşle 2722,45 TL’ye geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nı güçlendirmeye yönelik önlemleri nedeniyle hafta başında 34 TL’nin altına düşen dolar küresel piyasalarda değer kaybetmesine rağmen iç piyasada güne yüzde 0,21 değer kazanarak 44,08 TL’den başlarken euro da Amerikan para birimine eşlik etti. Euro günün ilk saatlerinde yüzde 0,38’lik değer artışıyla 37,61 TL’den işlem görüyordu. BİST 100 Endeksi ise yabancıların son bir haftada alıma geçtiğine ilişkin söylentilere rağmen değer yitirmeye devam ediyor. Güne satıcılı başlayan Borsa İstanbul’da endeks yüzde 0,59 değer kaybıyla 9.960 puandan işlem görüyor. Altın cephesinde ise kâr satışları devam ediyor. Ons altın yüzde 0,21 değer kaybederek 2487,44 dolara, gram altın yüzde 0,05’lük düşüşle 2722,45 TL’ye geriledi.

Küresel piyasalarda ise dalgalı bir seyir izleniyor. ABD’de dün açıklanan zayıf imalat PMI verileri ile ABD Adalet Bakanlığı’nın Nvidia’nın rekabet yasalarını ihlal edip etmediği soruşturmasında çip üreticisi ile diğer şirketlere ifade vermek üzere çağrı yapması kayıplarda etkili oldu.

Nvidia 270 milyar dolar değer kaybetti

Salı günü yüzde 10’a yakın düşüşle 279 milyar dolarlık rekor bir değer kaybı yaşayan Nvidia hisseleri Bloomberg’in soruşturma haberini yayımlamasının ardından geç işlemlerde daha da düştü. Asya’daki hisse senetleri bu sabah ABD endekslerinde olduğu gibi 5 Ağustos’taki çöküşten bu yana en büyük düşüşü yaşıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi Japon hisseleri öncülüğünde yüzde 2,3 ekside. Singapur’daki Saxo Markets döviz stratejisi müdürü Charu Chanana “5 Ağustos’taki hareketin boyutu çok kişiyi yaktı ve özellikle sert inişe karşı yumuşak iniş karmaşası hala belirsiz olduğu için bu anıları geride bırakmak zor” dedi.

Chanana yumuşak veriler resesyon endişelerini artırırken olumlu veriler faiz indirimi beklentilerini hafifleteceğinden “oldukça temkinli olurdum” uyarıs yaptı. ABD tahvil getirileri salı günkü düşüşün ardından yatay. Bloomberg Dolar Endeksi nisan ayından bu yanaki en uzun beş günlük kazanç serisini sonlandırdı. Yen dolara karşı yüzde 0,11 yükseldi. Petrol zayıf talep ve arz fazlası endişeleri nedeniyle salı günü yaşadığı yüzde 4’ü aşan düşüşün ardından kayıplarını sürdürüyor.

Dünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul'u da vurdu, euro ve dolar da yükseldiDünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul’u da vurdu, euro ve dolar da yükseldi

Rekor ciro ve kâr Wall Street'e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybettiRekor ciro ve kâr Wall Street’e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.