Nvidia’ya şok! Tek bir soruşturma yatırımcıya 279 milyar dolara patladı

ABD Adalet Bakanlığı'nın teknoloji şirketlerine başlattığı anti-tekel soruşturmasının ardından teknoloji devi Nvidia'nın hisseleri yüzde 9,5 değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri bir günde 278,9 milyar dolar eriyerek 2,6 trilyon dolara indi.

Ekonomi 4 Eylül 2024
Bir ara Apple'ı geçerek en değerli şirket unvanını alan Nvidia'nın hisseleri anti-tekel soruşturmasıyla bir günde çakıldı.

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), yapay zeka işlemcilerinin en büyük sağlayıcısı Nvidia Corp. ve diğer şirketlere rekabet yasalarını ihlal ettiklerine dair kanıt arayışıyla mahkeme celpleri gönderdi. Bu adım Nvidia’ya yönelik yürütülen soruşturmanın daha da derinleştiğini gösteriyor.

ABD’li haber ajansı Bloomberg’in haberine göre daha önce bilgi toplayan bakanlık şimdi yasal olarak bağlayıcı mahkeme celpleri göndererek ilgili şirketleri bilgi sağlamaya zorluyor. Soruşturmaya aşina olan kaynaklara göre anti-tekel yetkilileri Nvidia’nın müşterilerinin başka tedarikçilere geçişini zorlaştırdığı ve yalnızca kendi çiplerini kullanmayanları cezalandırdığı endişesini taşıyor.

Nvidia hiseleri dün yüzde 10 düşerek 279 milyar dolarlık rekor kayıp yaşamıştı. Şirketin hisseleri 2,6 trilyon dolara inerken Nvidia hisseleri bu haberin ardından bir darbe daha aldı. Yine de şirketin patlayıcı satış büyümesi nedeniyle hisse değeri bu yıl iki katından fazla artış göstermiş durumda. Haziran ayında duyurulan soruşturma kapsamında DOJ yetkilileri Nvidia dışındaki teknoloji şirketleriyle de temas kurarak bilgi topluyor. Soruşturmayı DOJ’un San Francisco ofisi yürütüyor.

Nvidia ise pazar liderliğini ürünlerinin kalitesine dayandırıyor. Şirket yaptığı açıklamada “Nvidia performans ve müşteri memnuniyetiyle kazanıyor. Müşteriler, kendileri için en uygun çözümü seçme özgürlüğüne sahip” dedi.

RunAI satın alması da inceleme altında

Düzenleyiciler ayrıca Nvidia’nın nisan ayında duyurduğu yapay zeka yazılımı üreticisi RunAI’yi satın almasını da mercek altına aldı. Bu birleşmenin müşterilerin Nvidia çiplerinden vazgeçmesini zorlaştıracağına dair endişeler bulunuyor. Ayrıca Nvidia’nın teknolojisini yalnızca kendi sistemlerini satın alan müşterilere tercihli fiyatlandırma yapıp yapmadığı da inceleniyor.

Fransa da soruşturma başlatabilir

Nvidia’nın Fransa’da rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddia ediliyor. Fransız düzenleyici kuruluş yapay zeka alanındaki rekabete ilişkin yayınladığı raporda çip sağlayıcıları tarafından kötüye kullanım riskini vurguladı. Temmuz ayının başında basına yansıyan haberlerde Nvidia’nın CUDA çip programlama yazılımına bağımlılığına ve CoreWeave gibi yapay zeka odaklı bulut hizmeti sağlayıcılarına yaptığı yatırımlara ilişkin endişelerini dile getirdi. Şirketler Fransız anti-tröst kurallarını ihlal ettiklerinde küresel yıllık cirolarının yüzde 10’una varan para cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar, ancak tavizler de verilebiliyor.

Nvidia'nın geleceği yeni 'büyük' çipe bağlıNvidia’nın geleceği yeni ‘büyük’ çipe bağlı

Bilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığıBilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığı

Rekor ciro ve kâr Wall Street'e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybettiRekor ciro ve kâr Wall Street’e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybetti+

Nvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlarNvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.