Yapay zeka Nvidia’yı uçurdu, şirketin değerine tek bir günde bütün İstanbul Borsası kadar değer eklendi

Son çeyrekte beklentilerin üzerinde kâr açıklayarak 1,96 trilyon dolarla dünyanın en değerli üçüncü şirketi olan Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang da servetini bir günde 9,59 milyar dolar artırıp 69,2 milyar dolarla dünyanın en zengin 21. insanı oldu.

Ekonomi 23 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Yapay zekaya olan talebin patlamasıyla birlikte 2023’ün son çeyreğinde gelirlerini yüzde 265 artışla 22,1 milyar dolara, net kârını ise yüzde 769 artırarak 12,29 milyar dolara çıkaran ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın hisseleri önceki gün yüzde 16 yükselişle bir günde 277 milyar dolar birden artarak şirketin toplam değeri 1,96 trilyon dolara yükseldi. Nvidia böylece bir anda dünyanın en değerli üçüncü şirketi oldu.

Bir şirketin değerinin sadece bir günde 277 milyar dolar birden artması pek alışıldık bir şey değil. Bir kıyas açısından söyleyelim: İstanbul Borsası’nda işlem gören bütün şirketlerin toplam değeri 330 milyar dolar kadar. Nvidia’nın yaklaşık 2 trilyon dolar olan toplam değeri ise Türkiye’nin yıllık gayrı safi yurt içi hasılasının (GSYH) yani ülkemizde yaşanan bütün ekonomik aktivitelerin toplamının iki katı kadar.

‘Yan sanayi’ idi, ana sanayi oldu

Birkaç yıl öncesine kadar önemli bir teknoloji üreten ama bilgisayar alanında bir çeşit ‘yan sanayi’ gibi görülen grafik işlemciler yapan Nvidia’nın değerinin bu denli hızlı artmasının arkasında dünyada yapay zeka sistemlerine olan yüksek talep yatıyor.

Yapay zeka ve ona dayalı ekonomi, bazı uzmanların adlandırmasıyla insanlık tarihinin en hızlı büyüyen işi. Dünyanın diğer büyük mikro işlemci üreticileri Intel, AMD gibi şirketler aslında üretim kapasitesi olarak Nvidia’dan çok daha büyükler ama Nvidia’nın özellikle bilgisayar oyunları ve yüksek kapasiteli grafik işlem gerektiren bilgisayarlar için ürettiği ve aslında oldukça pahalı da olan özel mikro işlemciler, yapay zeka çağında birden en kritik işi yapan birimlere dönüştü. Bu da Nvidia’nın hızlı yükselişini beraberinde getirdi.

30 yıl önce Denny’s lokantasında temelini attığı Nvidia’yı yapay zeka sayesinde 1,96 trilyon dolarlık değere ulaştıran Jensen Huang da milyarderler listesindeki basamakları hızla tırmanıyor.

Kurucusu milyarderler listesinde

Nvidia’nın hisse fiyatlarındaki artış şirketin kurucularından olan ve halen de CEO’luğunu yürüten Jensen Huang’ın servetinin bir günde 9,59 milyar dolar daha yükselerek 69,2 milyar dolara ulaşmasını sağladı.

Böylece Huang, Bloomberg Milyarderler Endeksi’nde dünyanın en büyük 21’inci milyarderi arasına girmeyi başardı. Listenin başında 212 milyar dolarlık servetiyle Tesla’nın kurucusu Elon Musk bulunuyor. Musk’ı 197 milyar dolarla Amazon’un patronu Jeff Bezos, 196 milyar dolarla LVMH’nin sahibi Bernard Arnault izliyor. Meta’nın patronu Mark Zuckerberg 174 milyar dolarlık servetiyle dördüncü, Bill Gates ise 147 milyar dolarla beşinci sırada yer alıyor.

10Haber’de kısa süre önce Jensen Huang’ın oldukça ayrıntılı bir portresini yayınlamıştık. Huang, kendisiyle konuşan The Wall Street Journal muhabirine, ‘Baştan bir daha kur deseler hayatta yapmam’ demişti, Nvidia için. Çünkü şirket geçmişte defalarca batmanın eşiğine gelmiş, güçlükle ayakta kalmıştı.

Trilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdımTrilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdım

Beklentilerin üzerinde gelen gelir ve kâr rakamlarıyla borsada değeri bir günde 276 milyar dolar artarak 1,96 trilyon dolara çıkan Nvidia, artık dünyanın en değerli üçüncü şirketi. Bir başka deyişle Nvidia Türkiye’nin yıllık gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık iki katı bir değere sahip.

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın son çeyrekte beklentilerin üzerinde kâr açıklamasının ardından şirketin hisse fiyatı dün yüzde 16 artışla günü tamamladı. Böylece şirketin piyasa değeri, bir günde yaklaşık 277 milyar dolarlık artış kaydederek, bu alanda Meta’nın günlük 197 milyar dolarlık değer kazanç rekorunu da ele geçirdi.

Nvidia'nın dokunduğu şirket ihya oluyorNvidia’nın dokunduğu şirket ihya oluyor

Nvidia 1,78 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Amazon'u geçtiNvidia 1,78 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Amazon’u geçti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.