Nvidia’nın dokunduğu şirket ihya oluyor

Yapay zeka çiplerini ürettiği için son bir yılda ayda piyasa değerini yüzde 200'den fazla artırarak 1,5 trilyon doların üzerine çıkaran Nvidia'nın yatırım yaptığı açıkladığı şirketlerin büyük çoğunluğu geçen hafta değerini katbekat artırdı.

Bilim Teknoloji 18 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Nvidia'yı 30 yıl önce kuran Jensen Huang, yapay zeka çiplerine yaptığı yatırım sayesinde şirketi neredeyse 2 trilyon dolarlık değeriyle dünya teknoloji devlerine kafa tutar hale getirdi.

Yapay zeka çılgınlığı ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın yıldızını parlatmaya devam ediyor. 1,5 trilyon doları aşan piyasa değeriyle Amazon ve Alphabet’i geçen Nvidia’nın geçen hafta hisse satın aldığını açıkladığı şirketler de bu yükselişten nasibini aldı. Google, Amazon, OpenAI ve diğerlerinin güçlü yapay zeka modellerini destekleyen yapay zeka çiplerine yönelik sınırsız talepleri nedeniyle son bir yılda hisseleri yüzde 200’den fazla artan Nvidia’nın desteklediğini açıkladığı şirketlerin hisseleri de piyasa değeri 130 milyar doları aşan Arm haricinde yükselişe geçti.

Konuşma ve ses tanımayı işlemek için yapay zeka kullanan SoundHound hisseleri, Nvidia’nın 3,7 milyon dolar tutarında daha hisse aldığını açıklamasının ardından yüzde 67 değer kazandı. Nvidia, SoundHound’a 2017 yılında 75 milyon dolarlık bir girişim paketinin parçası olarak yatırım yapmıştı. SoundHound 2022’de özel amaçlı bir satın alma şirketi aracılığıyla halka açıldı ve Nvidia sunumunda stratejik yatırımcı olarak adlandırıldı.

Nvidia’nın tıbbi görüntülemede yapay zeka kullanan Nano-X’e 380 bin dolarlık yatırım yaptığını açıklaması üzerine şirketin borsadaki değeri yüzde 49 yükseldi. Nvidia’nın katılımı, İsrailli tıbbi görüntüleme girişimi olan Zebra Medical’e yapılan bir girişim yatırımına kadar uzanıyor. Nano-X, 2021 yılında Zebra’yı satın almıştı.

Otonom bir kamyon şirketi olan TuSimple’ın hisseleri de Nvidia’nın 3 milyon dolarlık hissesini satın aldığını açıklamasının ardından yüzde 37 yükseldi. Hisse rallisi, şirketin 2021’deki halka arzından bu yana “sermaye piyasalarındaki önemli değişim” nedeniyle Nasdaq’tan çıkmayı planladığını açıklamasından bir ay sonra gerçekleşti.  Nvidia, TuSimple’a da halka arzından 4 yıl önce 2017 yılında yatırım yapmıştı.

Nvidia, biyoteknoloji şirketi Recursion’daki hisselerini daha yakın zamanda satın aldı. TuSimple gibi Recursion da 2021’de halka açıldı ancak Nvidia 2 yıl sonra kamu sermayesine özel yatırım adı verilen bir yöntemle satın aldı. Nvidia, 2023 yılında 50 milyon dolar değerinde hisse satın aldı ve şu anda 76 milyon dolar değerinde bir yatırıma sahip. Recursion hisseleri de Nvidia’nın raporunun ardından yüzde 14 yükseldi.

Nvidia’nın yatırımları şirketin üç aylık kazançlarını bildirdiği önümüzdeki hafta tam olarak açıklanacak. Analistler, yıldan yıla gelir artışının yüzde 200’ün üzerine çıkarak 20 milyar doların üzerine çıkmasını bekliyor. Nvidia son yıllarda Cohere, Hugging Face, CoreWeave ve Perplexity gibi sıcak yapay zeka girişimlerini de desteklemişti.

Nvidia 1,78 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Amazon'u geçtiNvidia 1,78 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Amazon’u geçti

Nvidia’nın değeri beş haftada yarım trilyon dolar yükseldiNvidia’nın değeri beş haftada yarım trilyon dolar yükseldi

Trilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdımTrilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdım

 

Yapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia'nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdıYapay zekaya hücum, nitelikli çip üreticisi Nvidia’nın değerini 1 trilyon dolara yaklaştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.