Araç muayene hizmeti için yeniden ihaleye çıkılıyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 2007’de özelleştirme ile TÜVTÜRK’e devrettiği araç muayene hizmeti sözleşme süresinin dolmaya yaklaşmasıyla yeniden özelleştiriliyor. Özelleştirmenin 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor.

Ekonomi 29 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre yeniden özelleştirme işlemlerini sözleşme süresinin dolacağı 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Karayolları Trafik Kanunu kapsamındaki araç muayene hizmetinin yeniden özelleştirme kapsam ve programına alındığını duyurdu. ÖİB araç muayene istasyonlarını 2007 yılında özelleştirerek 20 yıllık sözleşme ile Akfen-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu’na (TÜVTÜRK) devretmişti. Konsorsiyumun ortaklarından Akfen de hisselerini 2009 yılında İngiliz özel yatırım şirketi Bridgepoint’e satarak TÜVTÜRK’ten çıkmış ve hakim ortak Bridgepoint olmuştu.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre yeniden özelleştirme işlemlerinin sözleşme süresinin dolacağı 15 Ağustos 2027 tarihine kadar tamamlanması öngörülüyor.
Özelleştirme, işletme hakkının verilmesi, mülkiyetin gayri ayni haklarının tesisi, gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun diğer hukuki tasarruflar ve kiralama yöntemlerinden biri ya da birkaçı birlikte uygulanarak gerçekleştirilecek. İhale dokümanları ve sözleşmede yer alacak hususlarda ÖİB ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Mevcut araç muayene sözleşme süreleri sona eriyor

ÖİB’den edinilen bilgiye göre araç muayene hizmeti işinin 20 yıllığına verilmesine ilişkin özelleştirme ihalesi kuzey ve güney olarak iki bölge halinde 20 Aralık 2004’te yapılmıştı. İhale sonucunda yatırımcılarla birinci ve ikinci bölge araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetlerine ilişkin imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007’de imzalanmıştı. Bu sözleşmelerin süresi 14 Ağustos 2027’de sona erecek.
Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik’te “Araç muayene ihalesi için imtiyaz sözleşme süresi bitimi tarihinden en az 5 yıl öncesinde gerekli plan, proje, altyapı ve benzeri işlemler başlatılır ve yeni ihale en geç 15 Ağustos 2027 tarihine kadar sonuçlandırılır” hükmü yer alıyor.

Araç muayenede fiyatlar 6 yılda 8 kat arttıAraç muayenede fiyatlar 6 yılda 8 kat arttı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.