Taylor Swift ABD’den sonra Uzakdoğu’yu da karıştırdı
Kuraklığın yanı sıra Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş dünyanın iki temel besin kaynağı olan buğday ve pirinçte üretimi düşürürken, fiyatları yükseltmeye başladı. Beyaz pirincin fiyatı son 15 yılın zirvesine çıktı.
Küresel iklim değişikliği artan sıcaklıklar dünya tahıl üretiminde düşüşe neden olurken, fiyatlarda artışa neden oluyor. Dünya buğday üretimini ve fiyatlarını etkileyen gelişmeler pirinçte de yaşanıyor. Asya ve Afrika’daki milyarlarca insanın beslenmesinde hayati bir öneme sahip pirinçte yağışların normalin yüzde 40 altında kaldığı Tayland’da beyaz pirincin fiyatı son 15 yılın zirvesini yakaladı. Tayland Pirinç İhracatçıları Birliği verilerine göre, Asya gösterge Tayland beyaz pirincin fiyatı yüzde 5 artışla ton başına 648 dolara çıkarak Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Yetkililer El Niño hava koşullarının ülkeyi ekişi altına almasıyla çiftçileri daha az su tüketen ürünleri tercih etmeleri konusunda uyarıyor. Tayland’da kilit önemdeki orta tarım bölgesinde kümülatif yağış miktarı normalin yüzde 40 altında kaldı. Ekimi azaltma hamlesi hane halkı için su tasarrufu sağlamak amacıyla yapılıyor. Hükümet yetkilileri daha önce yetiştiricilerden bu yıl sadece bir ürün hasat etmelerini istemişti.
Geçtiğimiz ay Hindistan’ın iç arzı korumak için sevkiyat yasağını genişletmesi bazı ülkelerde panik alımlarına yol açtı. Yasaklar, dünya tüketiminin arttığı bir dönemde küresel kıtlık endişelerini arttırdı. Fiyatlardaki artış, kötü hava koşulları ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle Karadeniz bölgesinden gelen tahıl arzının azalmasıyla sarsılan küresel gıda piyasalarındaki stresi daha da arttıracak.