Asgari ücrette ilk toplantı 11 Aralık’ta: Masada iki konu var

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı 11 Aralık'ta yapılacak. Komisyonda ilk tartışma konusu ücretin altı ayda mı yoksa yılda bir mi belirleneceği olacak.

Ekonomi 1 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Asgari ücretin artış seviyesine yönelik olarak, eğer 4 toplantı yapılması kararlaştırılırsa, tarafların ilk resmi taleplerini komisyonun üçüncü toplantısında açıklanması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çağrısıyla 11 Aralık günü ilk toplantısını yapacak. Toplantı tarihi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Asgari ücretin artış düzeyi konusunda dört toplantı yapılması kararlaştırılırsa tarafların ilk resmi taleplerini komisyonun üçüncü toplantısında açıklaması bekleniyor. Aralarında Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara’nın da olduğu bazı kişiler artışın yüzde 40’lara ulaşabileceği tahmini yapmıştı. TÜRK-İŞ, TİSK ve hükümetten 5’er temsilcinin yer aldığı komisyonda ücret seviyesinin belirlenmesinde hükümetin tavrı belirleyici rol oynuyor.

Kesin bilgi: Asgari ücrete 2024'te tek zamKesin bilgi: Asgari ücrete 2024’te tek zam

Bakan Işıkhan mevzuata işaret etti

Bakan Işıkhan geçim koşulları yanında enflasyonla mücadele ve iş barışına atıfta bulundu. Bakan Vedat Işıkhan komisyon çalışmasına yönelik mevzuata işaret ederek “Dolayısıyla belirlenecek asgari ücretin etkisi sadece bu ücret düzeyinde çalışan işçilerimizle sınırlı değildir. Yapılacak artış diğer gelir gruplarının da ücretinde pozitif etki yapıyor” diye konuştu.

Işıkhan genel yaklaşıma ilişkin olarak ise tam uzlaşma arayışı içinde olacağını vurgulayarak “Paydaşlarımız ile görüşerek ilk toplantımızı 11 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te yapmaya karar verdik. Çalışanlarımızı ve çalışma barışını korumak her daim en önemli görevimiz oldu. Önümüzdeki dönemde enflasyonun da kontrol altına alınmasıyla üretim yoluyla büyümenin sürdürüleceğine, ülkemizi yatırım ve istihdam alanlarında daha da iyi bir noktaya taşıyacağımıza inancımızı korumaktayız” dedi.

'Hedef enflasyona göre zam' propagandası‘Hedef enflasyona göre zam’ propagandası

Merkez Bankası enflasyon hedefine uygun ücrete işaret etmişti

Asgari ücret belirleme çalışmaları öncesi iki tartışma başlamıştı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve bazı ekonomi yöneticileri enflasyonla mücadeleye destek verecek ve enflasyona yönelik beklenti ve hedeflere uygun bir ücret seviyesinin oluşturulmasının önemine işaret etmişti. İşçi tarafı ve ekonomi yönetimi arasındaki tartışma henüz belli bir düzeyin ötesine geçmese de, işçi kesimi geçim koşullarını öne sürerek sert yanıt vermişti.

Ara artış gerekmiyor demişti

İkinci tartışma konusu ise Bakan Vedat Işıkhan’ın ara artış gerekmeyeceği yönündeki sözleriyle ortaya çıktı. 2022 ve 2023’te yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücret tespit komisyonu haziran ayında normal takvimi dışı toplantıya çağrılarak temmuz ayından geçerli artışlar yapılmıştı. TÜRK-İŞ Genel Kurulunda TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay “Enflasyon olmasın, o zaman ara artış da olmasın” diye tepki göstermişti.

Masaya ortak hareket yerine işçi oturacak

Konfederasyonlar bu yıl da ortak hareket etmeyecek, bu kez masaya işçi temsilcisi değil işçi oturacak. Bu yılki çalışmalarda işçiler fiilen komisyon çalışmalarına katılacak. İşçi kanadı yetkili konfederasyon TÜRK-İŞ Mali Sekreteri ve YOL-İŞ Genel Başkanı Ramazan Ağar başkanlığında bir sağlık işçisi, bir kasiyer, bir enerji işçisi, bir de karayollarında kar temizleyen taşeron işçiden oluşan heyetle çalışmalara katılacak. TÜRK-İŞ komisyon heyeti toplantı öncesi gelecek hafta başında kendi arasında toplantı yapacak, bu toplantıda  çalışmalara katılacak işçilerin kamuoyuna tanıtılacağı tahmin ediliyor.
Önceki bazı yıllarda TÜRK-İŞ diğer işçi konfederasyonlarıyla koordinasyon oluşturmuştu ve süreci birlikte yönetmişlerdi. Son iki yıl bu yönde bir gelişme olmadı. Mevzuata göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçiyi en fazla üyeye sahip konfederasyon temsil ediyor. HAK-İŞ ve DİSK’in bu temsil sisteminin değişmesi yönünde zaman zaman açıklamaları olmuştu.

Bilindik ‘asgari ücret tezgâhı’ yine devreye sokulduBilindik ‘asgari ücret tezgâhı’ yine devreye sokuldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.