Askeri teknolojileri tarıma uyarlayıp TürkTraktör’den yatırım aldı

Koç Grubu şirketlerinden TürkTraktör kurucularının deyişiyle sürdürülebilir ve güvenceli gıda üretimine katkı sağlayabilecek çözümler üretmek için çalışan teknoloji şirketi Agrovisio'ya 260 bin euroluk yatırım yaptı.

Ekonomi 19 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Agrovisio, sürdürülebilir gıda üretimi ve güvencesinin çözülmesine katkı sağlayabilecek çözümler üretmek için Aralık 2017’de ODTÜ Teknokent’te kuruldu.

Türkiye’nin en büyük traktör üreticisi TürkTraktör kurucularının deyişiyle sürdürülebilir ve güvenceli gıda üretimine katkı sağlayabilecek çözümler üretmek için çalışan teknoloji şirketi Agrovisio’ya 260 bin euroluk yatırım yaptı. Türk Traktör’den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen TürkTraktör Şirket Lideri Aykut Özüner Türkiye’de tarım başta olmak üzere teknolojik dönüşümde ihtiyaç duyulan yenilikçi uygulama ve fikirleri her zaman desteklediklerini söyledi.

Çevreci ve teknolojik ürünlere yönelen TürkTraktör, cirosunu yüzde 129 artırdıÇevreci ve teknolojik ürünlere yönelen TürkTraktör, cirosunu yüzde 129 artırdı

Koç Grubu şirketlerinden TürkTraktör’ün yatırım yaptığı Agrovisio’yu kurucu ortaklarından Emre Tunalı Agrovisio’nun kuruluş hikâyesini ve yolculuğunu şirket bloğunda kendisiyle yapılan röportajda şöyle anlatıyor: “Oldum olası yeni fikirleri hayata geçirme konusunda aktif bir arayışım vardı. Bu noktada ortaklarımdan Sinan Öz’ün çiftçi olarak yaşadığı sorunları anlatması bunların teknoloji ile ne kadar kolay çözülebileceğini görmemize vesile oldu. Bu süreçte benzer sorunlara uzaktan algılama ile çözüm arayan bir hocamızla profesyonel anlamda yollarımızın kesişmesi ve onun ayağı yere basan önerilerinin bize verdiği cesaretle Türkiye’de olmayan böyle bir teknik altyapıyı oluşturmaya, iş modelini geliştirmeye başladık.

2017’de ODTÜ Teknokent’te kuruldu

Agrovisio’yu sürdürülebilir gıda üretimi ve güvencesinin çözülmesine katkı sağlayabilecek çözümler üretmek için Aralık 2017’de ODTÜ Teknokent’te kurduk. Aselsan’da edindiğimiz bilgi birikimimiz sayesinde askeri teknolojileri tarıma hassasiyetle uyarladık. Patentli yapay zeka çözümümüz ile toprak karakteristiği, hava durumu ve uydu görüntülerini kullanarak tarla ölçeğinden ulusal ölçeğe kadar yaptığımız büyük veri analizlerini T.C Tarım Bakanlığı, TARSİM, İmeceMobil-İş Bankası, Başarsoft, Gübretaş, Kayseri Şeker, Cargill gibi önemli kurumlara sunduk; uluslararası önemli iş birliklerine imza attık. “Big2021-Top10 Startups”, “Swiss-Turkey-Top 10 Startups”, “Parsec #100 Startup” ve İngiltere’de “T-DEB Global Innovation” ödüllerini kazandık. Orta ve Doğu Avrupa’nın en iyi yatırımcısı ödüllü Startup Wise Guys’dan 2021’de yatırım alarak Estonya’da şirketleştik, İtalya’da şubemizi açtık.’’

Tarım dünyasına nasıl katkıda bulunuyor?

Agrovisio’da tarım alanları uydu görüntüleri kullanılarak yıl boyunca gözlemliyor, PCT patentli yapay zeka algoritmalarımızla tarım işletmelerine risk yönetme ve kârlılığı arttırmada yardımcı oluyoruz. Ekili alan tespiti, rekolte tahmini, hasat tespiti, gelişim takibi analizlerimiz ile sezon içinde makro ölçekte tarımsal arza dair ürettiğimiz verilerin yanı sıra, çözümümüz erken uyarı sistemi gibi çalışarak sorunlu noktalara çiftçinin müdahalesine imkan veriyor. Orta-büyük ölçekli işletmeler ürün takibini kendi saha ekipleriyle sağlıyor. Ancak saha ekiplerinin tüm tarlaları güvenilir takip için sıklıkla ziyaret etmesi üretim maliyetini arttırıyor. Ayrıca boylanan ürünler ekini bozmadan iç kesimleri incelemeyi zorlaştırıyor, tarlanın iç kısımlarındaki sorunların sıklıkla gözden kaçırılmasına sebep oluyor. Uydudan gözlemle geniş alanlar sürekli ve tüm noktalarda detaylı olarak taranıyor, ekipler sorunlu bölgelere nokta atışıyla yönlendirilerek maliyet ve iş gücünden tasarruf ediliyor. Küçük işletmeler/çiftçiler ise maddi kısıtlardan ötürü gözlem araçlarına erişemediğinden ürün kayıplarını daha sık yaşıyor. Biz de uydu takibiyle yüksek-teknoloji-araçlarını çiftçilerin kullanımına sunarak risklerini yönetmelerinde, emeklerinin karşılığını almalarında onlara yardımcı oluyoruz.”

‘Tarım dünyada giderek daha fazla önem kazanıyor’

TürkTraktör Şirket Lideri Özüner etkisi her geçen gün artan iklim değişimi ve salgın süreciyle tüm dünyada tarımın daha da önem kazandığını belirterek “Tarımın geleceğini teknolojik, sürdürülebilir ve verimli uygulamalarda görüyor, bu uygulamaları hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Kendi ekosistemimizin yanı sıra tüm etki alanlarımızdaki inovatif çözümleri desteklemek için teknolojik girişimleri takip ederek yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz” dedi. Özüner bu doğrultuda tarım teknolojileri alanında çözüm sunmak için gayret gösteren startuplara destek olduklarını ve bunun ilk adımını Agrovisio’ya yaptıkları 260 bin euroluk yatırımla attıklarını söyledi. Stratejik ortaklık olarak da gördükleri girişimin ilerleyen dönemde TürkTraktör’ün ürün gamını geliştirmede de önemli rol oynayacağına inandıklarını ifade  eden Özüner “Çiftçimizin ihtiyaç duyduğu teknolojik dönüşümü sağlayacak yeni ürünler sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’de bir ilk: Çiftçi traktörüyle eylemdeTürkiye’de bir ilk: Çiftçi traktörüyle eylemde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.