Ücretsiz doğal gaza 5,2 milyar TL gitti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ücretsiz doğal gaz uygulaması nedeniyle bakanlık bütçesinden 5 milyar 195 milyon lira ödendiğini açıkladı. Hükümet ücretsiz doğal gaz uygulamasını seçimlerden hemen önce başlatmıştı.

Ekonomi 23 Nisan 2024
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl 20 Nisan'da Karadeniz gazının Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde ilk kez karaya ulaştırılması nedeniyle düzenlenen törende müjdeyi vermişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar vatandaşın zor durumunu fark eden hükümetin 2023 Mayıs genel seçimlerinden hemen önce başlattığı ücretsiz doğalgaz uygulaması için bakanlığın bütçesinden 24 Nisan 2023’ten bu ay başına kadar 5 milyar 195 milyon liralık ödeme yapıldığını açıkladı.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş’in vatandaşlara ücretsiz dağıtılan doğalgazın miktarıyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı.

Bayraktar Doğalgaz Tüketimine İlişkin Sistem Kullanım Bedelleri Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan ile 31 Mayıs 2023 tarihleri arasındaki ilk tüketim faturalarının tamamının devlet tarafından karşılandığını, sonraki faturalarında ise 25 standart metreküpe kadar doğalgaz tüketimi için oluşan maliyetin de 1 Mayıs’a kadar yine devlet tarafından karşılanacağını hatırlatıp şöyle dedi:

‘Ne kadarı yerli doğalgaz belli değil’

“Bugüne kadar indirime esas 4 milyar 448 milyon 705 bin 628 metreküp doğalgaz için bakanlığımız bütçesinden 5 milyar 195 milyon 769 bin 876 TL sistem kullanım bedeli ödemesi yapılmıştır.

Bununla birlikte ülkemizde konut, sanayi, elektrik santralleri ve diğer sektörlerin doğalgaz tüketimi çeşitli ülkelerden ithal edilen doğalgaz ile Karadeniz Sakarya Gaz sahasından üretilen yerli doğalgazın birlikte iletim sistemine verilmesiyle karşılanmaktadır.

Bu kapsamda doğalgaz iletim sisteminde gerek Karadeniz Sakarya Gaz sahasından üretilen gerek çeşitli ülkelerden ithal edilen doğalgaz karışık halde bulunmakta olup ücretsiz dağıtılan doğalgazın içindeki yerli doğalgaz miktarı ayrıca tespite konu edilmemektedir.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.