Bankacılık hisselerine seçim dopingi: Bir haftada yüzde 27 yükseldi

Borsa İstanbul'da işlem gören bankacılık hisseleri, AKP'nin ilk iktidara geldiği Kasım 2002'den bu yana en hızlı yükselişini bu hafta gerçekleştirdi. Konda anketi ve Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle birlikte bankacılık hisseleri bu hafta yüzde 27 yükseliş gösterdi.

Ekonomi 13 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Borsa İstanbul’da işlem gören bankacılık hisseleri, AKP’nin ilk iktidara geldiği Kasım 2002’den bu yana en hızlı yükselişini yüzde 27 yükselişte bu hafta gerçekleştirdi. CHP’nin Atatürk’e ait hisseleri yönetimde temsil ettiği Türkiye İş Bankası A.Ş. yüzde 35’lik artışla başı çekti.

Bloomberg’in aktardığına göre, Swissquote Bank kıdemli analisti İpek Özkardeşkaya, konu ile ilgili değerlendirmesinde, “(Muhalefet kazanırsa) Türkiye’nin aşırı gevşek para politikasını sona erdirmesi, döviz piyasasına müdahaleyi durdurması ve ortodoks bir para politikasını yeniden düzenlemesi bekleniyor” dedi. Özkardeşkaya, “Türk hisse senetleri, yatırımcılar daha yüksek faizlerden memnun olduğu için değil, şirketlerin değerlemesinin yeni bir döviz kuruna göre yeniden ayarlanması gerektiği için yükselir” dedi.

Yatırımcıların yüzde 88,5’i ‘bıyıklı’ yabancı

Bu arada finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “BİST’e yatırım yapan ilk 10 ülkeye ait yabancı sayısı 13.991 kişi ve portföy toplamı 535 milyar TL. Bu yatırımcıların 12.376’sı yani yüzde 88,5’i Türkiye’de mukim “yabancı” yatırımcı. Portföy değerleri 60 milyar TL, ilk 10 ülkenin toplam portföyüne oranı yüzde 11. Yaşasın yabancı yatırımcı:)” dedi.

Piyasalarda 'Ben Kemal, geliyorum' yükselişiPiyasalarda ‘Ben Kemal, geliyorum’ yükselişi

MSCI endekslerde değişikliğe gitti

Küresel endeks sağlayıcılarından Morgan Stanley Capital International (MSCI), küresel endekslerde 31 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak değişiklikleri açıkladı. Buna göre, Türkiye standart endeksine Tofaş Türk Otomobil Fabrikası eklenirken, endeksten herhangi bir şirket çıkarılmadı. Küçük ölçekli şirketler endeksine ise Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım, Aksa Enerji Üretim, Borusan Mannesmann Boru Sanayi, Can2 Termik, İmas Makina Sanayi, Kiler Holding, Margün Enerji Üretim Sanayi hisseleri eklenirken, Penta Teknoloji Ürünleri Dağıtım Ticaret çıkarıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.