Bankalara ‘Yalnızca güneşli havada değil yağmurlu havada da şemsiye açın’ çağrısı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç bankalardan sadece piyasanın iyi olduğu dönemlerde değil zor günlerde de duyarlı ve destekleyici rol üstlenmelerini beklediklerini belirterek 'Her hava koşulunda birlikte olmalıyız' dedi.

Ekonomi 25 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ASO Başkanı Ardıç, istişare toplantısındaki  konuşmasında, reel ve finans sektörlerinin Türkiye'nin büyümesinde 2 itici güç olduklarını belirtti.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç son dönemde krediye ulaşma maliyetlerinin artmasının ve ticari kredilerde görülen yavaşlamanın reel kesimde ekonomik aktivitelerin yavaşlamasına yol açabileceğini söyledi. Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre ASO yönetimi 11 kamu ve özel sektör bankasının yaklaşık 20 bölge müdürüyle istişare toplantısında bir araya geldi. ASO Başkanı Ardıç istişare toplantısındaki  konuşmasında reel ve finans sektörlerinin Türkiye’nin büyümesinde 2 itici güç olduklarını belirtti.

Uygulanan politikaların başarılı olması için tüm kesimlere fedakarlık düştüğüne dikkati çeken Ardıç “Biz sanayiciler bu fedakarlığa katlanmaya hazır olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz. Ekonominin diğer aktörlerinin de bu fedakarlığa kendi ölçeklerine göre katılmasını bekliyoruz” dedi.

Başkanı Seyit Ardıç bankalardan sadece piyasanın iyi olduğu dönemlerde değil, zor günler geçirdiği dönemlerde de kredi konusunda daha duyarlı ve destekleyici bir rol üstlenmelerini beklediklerini ifade etti.

‘Ekonomik aktivite yavaşlayabilir’

Sıkı para politikasının bir yansıması olarak son dönemde krediye ulaşma maliyetlerinin artmasının ve ticari kredilerde görülen yavaşlamanın reel kesimde ekonomik aktivitelerin yavaşlamasına da yol açabileceğini bildiren Ardıç şunları söyledi:

“Bankalarımızın kullandırdıkları kredi imkanları ne kadar daralırsa reel sektörün faaliyetleri de o derece daralacaktır. Son dönemdeki veriler bankacılık sektörümüzün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldığını ve kredi kanallarının etkin bir şekilde çalışmadığını teyit etmektedir. Artan girdi maliyetlerinden kaynaklı işletme sermayesi yanında rekabetçiliğimizi yükseltecek yatırımlar için de sermaye ihtiyacı, sanayicilerimizin bankalarla yakın ve karşılıklı ilişki gerekliliğini ortaya koymaktadır.”

Ardıç yazılı açıklamasında sanayicilerin zor dönemlerde bankalara yönelik eleştirilerinden birini daha tekrarladı. Sanayicilerin finansmana erişimleri konusunda bankacılık sektöründen hassasiyet göstermelerini beklediklerini belirten Ardıç “Madem ki birbirimize ihtiyaç duymaktayız, her hava koşulunda da birlikte olmalıyız. Sadece piyasanın iyi olduğu dönemlerde fonlama yapmanın yanında piyasanın zor günler geçirdiği dönemlerde de kredi işlemlerinde daha duyarlı ve destekleyici bir rol üstlenmenizi bekliyoruz” dedi.

ASO Başkanı: Doğrudan yatırım beklerken var olan yurtdışına gidiyorASO Başkanı: Doğrudan yatırım beklerken var olan yurtdışına gidiyor

ASO Başkanı Ardıç da müsrif devletten dert yandıASO Başkanı Ardıç da müsrif devletten dert yandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.