Batan kripto borsası FTX’in patronu suçlu bulundu, 110 yıla mahkum olabilir

ABD'de batan dünyanın en büyük kripto borsalarından biri olan FTX'in patronu Sam Bankman Fried'ın yargılanması tamamlandı. Fried, müşterilerin 10 milyar dolarını çalmaktan suçlu bulundu. Henüz cezası açıklanmadı ama 110 yıl hapse mahkum olabilir.

Ekonomi 3 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Amerika’da geçen yıl batan ve batarken de dünya ekonomisini ciddi olarak sarsan kripto borsası FTX’in patronu Sam Bankman Fried’ın yargılanması tamamlandı. Fried hakkındaki bütün suçlamalardan suçlu bulundu. Henüz cezası açıklanmadı ama mahkum olduğu suçlar maksimum 110 yıl hapis gerektiriyor.

Fried’ın yargılaması üç haftaya yakın zamandan beri devam ediyor. Son olarak Fried kendisi de tanık kürsüsüne çıktı ve suçsuzluğunu anlatmaya çalıştı ama başarılı olamadı. Jüri onu FTX hesaplarından buharlaşan 10 milyar doları çalmaktan suçlu buldu. Fried, toplam 7 ayrı suçtan jüri tarafından suçlu bulundu. Hakim, Sam Bankman Fried’ın ne kadar hapis yatacağını 28 Kasımdaki duruşmada açıklayacak ama onun mahkum olduğu suçlar toplam 110 yıl hapis cezasına kadar cezalandırılabileceğini söylüyor.

Sam Bankman Fried sadece bir yıl önce Amerikan teknoloji ve kripto dünyasının yıldızlarından biriydi, şirketine 20 milyar dolar değer biçiliyordu. Ama kripto dünyasında sıkışma ve yargılama sırasında ortaya çıkan berbat yönetim, FTX’in müşterilerine paralarını geri ödeyememesine neden oldu. Batışı çok hızlı gerçekleşti FTX’in, bir internet sitesinde yayınlanan bir haber sonrası başlayan paniğin ardından günler içinde milyarlarca dolar değer biçilen şirketin değeri sıfıra düştü.

Batışı kadar yargılaması da çok hızlı yapıldı Sam Bankman Fried’ın ve o şimdi mahkum. Amerika’daki FTX dünyanın en büyük kripto para borsalarından biriydi. Aslında geçen yıl, Merkez Bankalarının faiz yükseltmeye başlayıp küresel bir parasal sıkılaşmaya gidilmesinin ardından dünyanın pek çok yerinde kripto borsaları battı. Türkiye’de de Thodex adlı kripto borsası battı ama henüz bu şirketin sahibinin yargılaması tamamlanmadı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.